Це було виваженим рішенням для економіки і дало змогу не допустити різкого стрибка вартості долара. Однак, тепер цей захід не допомагає, а накопичує дисбаланси, тому що в країні фактично склався подвійний курс валют, на якому заробляють лише українські банки та спекулянти. Таку думку висловили  ексзаступник голови НБУ Олег Чурій та голова міжнародної академічної ради Київської школи економіки (KSE) Юрій Городніченко.

“Центробанк має обмежені ресурси та інструменти й водночас конфліктуючі цілі. Він не може одночасно підтримувати обмінний курс, друкувати гроші для покриття фіскального дефіциту та підтримувати стабільність фінансової системи. Можна сказати, що війна вимагає екстраординарних зусиль – і ми погоджуємося, що під час війни домінування фіскальної влади над центробанками не є рідкістю, але у нашій ситуації цифри “не збігаються”, і тому ризики розгортання кризи значно зростають”, – вважають фінансисти.

Економісти зазначають, що прогнозоване міжнародне фінансування на другу половину 2022 року становитиме приблизно $18 млрд. Якщо щомісячні витрати резервів на підтримку курсу становитимуть $4 млрд, а виплати за зовнішнім боргом – тіло та відсотки – $3 млрд до кінця року, валютні резерви можуть знизитися до небезпечно низького рівня – $12–15 млрд.

Експерти переконані, що ліквідація подвійного курсу дасть змогу ринку пом’якшувати шоки та приберуть майбутні викривлення, оскільки комерційні банки через множинні курси одержують невиправдано високу маржу в розмірі 10–15% на обміні валют. І від цього страждають українські експорти галузі, а Мінфін недоотримує доходи у гривні – від митниці та міжнародної допомоги, що надходить нам у валюті.

“Потрібно пам’ятати, що у війні на виснаження економічний фронт критично важливий для перемог на полі бою. Макроекономічна стабільність є надважливою умовою для роботи економіки. Ландшафт змінюється, і Україна має готуватися до тривалої війни”, – зауважили експерти.

Наприкінці лютого НБУ зафіксував валютний курс на рівні 29,25 грн/$, за таким самим курсом зобов’язані продавати валюту експортери. Купувати валюту їм доводиться за комерційним курсом банків, який становить 35–36 грн/$.

Макроекономіка – це, звісно, дуже важливо. От тільки, як бути пересічним громадянам, у яких гривневі доходи не збільшились, а впали? Але це, швидше, риторичне запитання, бо йде війна. І всі збитки лягають на плечі народу, платника податків. Не забула б про це влада, коли закінчиться війна.

Вадим Снігур