8 січня об 11.00 під ворітьми офісу єпархії УПЦ МП у Вінниці на вулиці Магістратській 20 активістів Автомайдану та інших громадських організацій влаштували флешмоб протест.

Учасники акції після трагедії в Запоріжжі принесли під ворота ляльку, м’які іграшки, 6 плакатів та маленьку труну із георгіївськими смужками та прапорами Росії…

– Взагалі перед Різдвом всі церкви закликають до прощення та взаєморозуміння. І в той же час перед самим святом священик Московського патріархату дозволяє собі на фоні внутрішніх політичних баталій відмовити родині відспівати 2-річного хлопчика, бо той був хрещений в Київському патріархаті. Ми обурені таким вчинком. Навіть мусульманські священики засуджують цей вчинок, адже маленькі дітки — вони несвідомі… Лялька, яку ми принесли із собою, це символ нашої акції. І вона хоче почути особисто від вінницького владики Симеона його позицію із цього приводу. Принесли іграшки, які нагадують, що маленькі не мають відповідати за з’ясування стосунків між священиками, – зазначила організатор акції Таїса Гайда. – Ми не пішли із ляльками сьогодні до церкви, бо там вінничани святкують 2-й день Різдва і, може, й не знають про цю ситуацію. Тому не хочеться, щоб люди, які там будуть, мали ненависть й ворожнечу. Ми прийшли під церковний офіс, бо саме тут приймаються рішення, кому служити, кого любити і кого відспівувати. Якщо до нас ніхто сьогодні не вийде із священнослужителів московської церкви у Вінниці, то ми все одно чекаємо на їхню позицію і заяву завтра чи в будь-який день. Бо відсидітись і відмовчатись не вийде!

За акцією уважно спостерігали 5 поліцейських і кілька працівників спецслужб. Після кількох хвилин умовлянь за лялькою для Симеона таки вийшов охоронець офісу, який хвалив владику як патріота, як того, що допомагає АТО і має власну думку та віру в Україну…

Вже пізніше даний інцидент прокоментував протодиякон та секретар Вінницької єпархії УПЦ МП Владислав Демченко.

– Сьогодні я можу сказати не офіційно, а свою особисту думку щодо даних подій. Насамперед не можу засуджувати чи оцінювати дії того священика, тому що в нього є своє священноначаліє, яке, відповідно, має приймати рішення. Але щодо самої події, то вона має кілька причин. Перша — це розкол, який існує в Церкві в Україні вже 25 років. Він потребує спілкування та кроків назустріч. І дана подія це показала, тому що священики не можуть вирішити питання між собою, а люди від цього страждають.

Друга проблема в тому, що представники Київського патріархату не попереджають, що вони – не визнана ніде у світі церква. Тому такі моменти можуть бути. І не лише в Україні, а й іншій православній країні. Третя проблема в тому, що похоронне агентство, яке організовувало відспівування, мало би попередити священика, що ті люди є парафіянами КП. Взагалі практика співпраці священиків з такими організаціями трішечки неправильна. Тому що людина сама має йти до храму, кликати того священика, якого вона знає, свого духівника, якому довіряє і він знає її духовне життя. Тож якби цих складових не було, не виникла б дана ситуація. Це не перший і непоодинокий випадок. Він просто кричущий, тому що дитина загинула, і тут можна висловити лише співчуття Євгену, його душі, батькам. Душі маленького хлопчика потрібна лише молитва, родині можна допомогти матеріально. А робити із трагедії флешмоб — ось це є нечесно.

Коли верстався номер, стало відомо, що ввечері активісти заблокували вхід до Києво-Печерської лаври. Вони також протестували «проти ФСБ» і відмови священиків відспівувати загиблих українських військовиків і цивільних осіб, хрещених не в церкві Московського патріархату.

Зрозуміло, що ця трагедія і протести по всій країні ще раз підтвердили, що Україна потребує негайного об’єднання усіх церков в єдину помісну Церкву, яка має бути незалежною від інших держав, особливо Росії, що пішла на нас війною. Адже саме так трактує Біблія: незалежна держава, незалежна Церква, що підпорядкована лише Богу. До речі, владика Симеон, який очолює Вінницьку єпархію, єдиний із претендентів на пост Митрополита УПЦ МП виступав за помісну церкву для України. Але на Соборі він не набрав більшості голосів. Хоча, як показує час, за такими релігійними діячами – майбутнє.

Зрозуміло, що такого шокуючого вчинку стосовно УПЦ МЦ на Вінниччині ще не було. Тому протест активістів набув резонансу. Думки вінничан розділились. А що з цього приводу думаєте ви?

Роман Ковальський,
Віталіна Трудько