– У родича вночі 4 січня скакнув тиск до 240, подзвонила на 103, у «швидку», — розповіла вінничанка Галина. — Чесно, дуже переживала, чи приїдуть лікарі. Бо чула, що з 1 січня, згідно з медреформою, нібито «швидка» вже не буде приїздити на виклик щодо підвищеного тиску чи температури під 40, чи болю у животі… Але що робити? Все одно піднімаю слухавку і дзвоню, бо реально не знаю, як діяти «по-новому»? На щастя, бригада виявилась лікарями-професіоналами, які швидко і якісно зробили свою справу.

– Тиск, «гострий живіт», висока температура… Поки що на такі виклики їздимо. А коли все буде «по-новому» — чесно, ми не знаємо, — поділились самі лікарі.

Болючі питання: «Чи приїде на виклик «швидка» після Нового року? Що зміниться після запровадження медреформи?» – нині хвилюють багатьох вінничан.

– Ніяких змін поки що не буде, — заспокоїла Людмила Грабович, директор департаменту охорони здоров’я ОДА. — Пацієнтам хвилюватись не треба, не наганяйте собі зайвого стресу. Дзвоніть, як і раніше, на 103, в комунальну установу «Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». А там розберуться, яких спеціалістів до вас присилати. В країні заплановано за кілька років створити нову ефективну систему надання невідкладної допомоги, доступної кожному українцю.

Тепер щодо основних принципів медреформи, яка в Україні вступила в дію з 1.01.18. Як пояснила Уляна Супрун, в. о. міністра охорони здоров’я України, нова система охорони здоров’я в Україні подібна до британської та іспанської.

Планують, що від квітня 2018 року запрацює система «гроші ходять за пацієнтом». Зарплата лікаря первинної ланки — сімейних лікарів, дільничних терапевтів і педіатрів – залежатиме від кількості пацієнтів у кожного з них, а не від фіксованої ставки.

2018-го на одного пацієнта держава виділятиме 370 грн. З 2019-го цю суму збільшать до 450 грн. Один лікар може обслуговувати максимум дві тисячі пацієнтів. Мінохоронздоров’я підрахувало, що 2018-го така практика принесе річний дохід від 740 тис. грн до 1 млн грн. Тому чиновники закликають не давати хабарів.

Система працюватиме так: кожен пацієнт (або його батьки) сам обирає лікаря, до якого хоче ходити на прийом. Разом із лікарем пацієнт укладає угоду про обслуговування. Її можна легко перепідписати й з іншим спеціалістом. Після цього держава у повному розмірі оплачуватиме прийоми й базовий пакет аналізів безпосередньо тій лікарні, де ви лікуєтеся. Виходить, ніби кожен окремий пацієнт сплачує за свій прийом, тільки кошти надає держава.

Вторинна та третинна ланки поки що працюватимуть у старому режимі до 2020 року. Потім пацієнт підписуватиме із медичними закладами угоди, в яких зазначатиметься перелік послуг та ліків, які можна отримати безкоштовно. Якщо пацієнт звернеться до профільного фахівця самостійно, він повинен буде самостійно сплатити його послуги.

Медичні послуги розподіляться на два пакети:

– зелений пакет – послуги, які 100-відсотково оплачуватиме держава (невідкладна, первинна, паліативна допомога);

– червоний – це послуги, які оплачуватиме сам пацієнт (наприклад, неекстрена стоматологія, звернення до лікаря без направлення, естетична медицина).

Медпослуги надаватимуться на страховій основі, але жодних додаткових відрахувань українці не робитимуть. Буде створено Національну службу здоров’я України (НСЗУ), яку фінансуватиме держбюджет. Фактично ті податки, які сплачують громадяни України, і будуть своєрідними «страховими внесками», які підуть на їхнє медобслуговування.

Держава платитиме за послуги не лише державним і комунальним, але й приватним медзакладам. Це змусить медзаклади змагатися за пацієнтів, бо держава не фінансуватиме ті лікарні, які не мають навантаження. Фахові лікарі зможуть надавати послуги як приватні підприємці.

Усі звернення до сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів, термінові операції, а також догляд і знеболювання для важко і смертельно хворих залишатимуться безкоштовними. А ще — спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога, медична реабілітація, медична допомога дітям до 16-ти років, а також породіллям. Перелік безкоштовних послуг буде єдиним по всій Україні, і вони обраховуватимуться за єдиною тарифною сіткою, незалежно від місця надання послуги.

У перспективі в Україні запровадять електронну систему охорони здоров’я eHealth.