У соцмережах активно поширюється жалісний пост, де розповідається про дітей, в яких під час вибухів у вінницькому будинку побуту загинули обоє батьків, а самі діти отримали важкі травми – аж до втрати кінцівок. Вказується, що дітьми опікується бабуся, яка у важкому психологічному стані. Ну і номер картки, куди скидати гроші. І багато людей, особливо не з Вінниці, прийняли за чисту монету описане й не просто поширюють цей фейк, але й скидають кошти…

Але правоохоронці повідомляють, що це шахрайська схема. Фото – вкрадені в інтернеті, вигадана історія постраждалої сім’ї з різними варіаціями. Такий збір почали поширювати у різних групах у соцмережі, вайбері та телеграм-каналах.

Насправді у Вінниці немає ні такої постраждалої сім’ї, ні таких дітей!

Якщо ви не впевнені, що ваші грошові кошти підуть на благодійний збір ви можете перевірити інформацію на офіційному сайті Департаменту кіберполіції  у вкладці «StopFraud». Заповнивши рядок пошуку, де ввівши номер банківської карти, телефон або посилання на веб-ресурс буде показано чи використовуються/використовувались вказані вами дані шахраями.