Таку інформацію оприлюднив нещодавно завідуючий відділом епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Державної установи “Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України” Степан Томин. А протягом минулого року на кір перехворіли 106 вінничан. І таку ситуацію можна вважати спокійною.

Схоже, цього року хворих буде більше, бо для цієї хвороби притаманна циклічність — кожні 5 років. Кілька областей вже б’ють на сполох і оголосили епідемію. На Одещині дітям продовжили канікули. Від хвороби померли п’ятеро людей. У столиці — 54 випадки кору. З них — 43 дитини. За офіційними даними протягом 11 місяців минулого року на кір в Україні захворіли 3382 людини. Випадки небезпечної інфекції були зареєстровані у 24 регіонах країни. Захворюваність зросла у 43 рази.

Причина спалаху хвороби — низький рівень вакцинації дітей. Про епідемію в Україні ще два роки тому попереджали у Всесвітній організації охорони здоров’я. У міністерстві охорони здоров’я України запевняють, що вакцини достатньо. Більше того, думають про закупівлю вакцини ще й для дорослих.