– Вже майже рік, як він живе за океаном (скоріш за все, у Сан-Франциско — авт.) та знімає відеоролики, в яких критикує українську владу та пропагує «русский мир». Цю ситуацію активно використовують прокремлівські ЗМІ (17 канал, «Антифашист», «Голос правды») і тим самим дискредитують Україну, — повідомляють активісти.

– Я випадково потрапив на канал цього вилупка-«земляка», який виїхав у США, бо його тут начебто переслідували за підтримку терористичних злочинних угруповань «динири та линири», а ще це чмо не визнає український Крим окупованим. Коли це чудо проживало у Вінниці, воно розповідало про «фашистів» та укропів, які вбивають «мирне» населення Донбасу, — каже волонтер із Тульчина Олег Новіков. — Є підозра, що він співпрацює з окупантським ФСБ і може вчиняти там терористичну діяльність. У своїх блогах Артур називає російсько-українську війну громадянською, не визнає факт збиття російськими військовими малазійського пасажирського літака, вбивства російськими військовими громадян України, знищення нашого промислового комплексу на Сході та інфраструктури населених пунктів.

Можливо, потрібно звернутись в Європейський офіс Інтерполу. Ми маємо боротись з тероризмом і не давати йому розростатись у цивілізованих демократичних країнах. Також маємо підключити діаспору, яка займеться цим чоловіком.

Додамо, що наша газета вже писала про блогера Артура Сенька. Він навчався у медичному університеті, але працював айтішником-тестувальником у вінницькому філіалі відомої міжнародної ай-ті компанії. У нього напружені стосунки із друзями та родичами. Одружений, має доньку. Його батько на заробітках у Європі. Свого часу Артур брав участь у телепрограмі «Детектор брехні», де показав себе як егоїстична та самозакохана людина. До початку трагічних подій в Україні створив відеоблог й визначив для себе ідеалом пропагандиста Анатолія Шарія.

Вінничанин у відео не приховує ненависті до українців, захищає окупантів, роздає інтерв’ю російському телеканалу «News Front» та «НовороссияТВ» і чи не в кожному відео запитує: «Ну що, «домайданились?» В 2015 році багато підписників стали критикувати Артура та сумніватись у правдивості його відеороликів. Як людина із Центральної України може знати те, що відбувається на Сході? Саме тоді вінничанин звернувся з офіційним запитом до «міністерства інформації ДНР» з проханням приїхати до них та взяти інтерв’ю у бойовиків. У червні 2015 року Артур був у «ДНР» кілька днів, добирався за власні кошти через Росію. Він зняв кілька відео, де закликає на умовах терористичної республіки примиритись «братнім народам» та всіляко підтримує окупаційний режим. Втім, в інтерв’ю нашій газеті чоловік пояснював, що своєї вини не бачить і навпаки він представляє опозицію.

Цікаво, що найбільшою мрією Артура, який пропагує «русский мир», був виїзд на роботу до Америки. І цього він домігся в минулому році. Перед тим зняв відео, що начебто покидає батьківщину, бо тут через його діяльність відчуває загрозу життю. Як нам повідомили із достовірних джерел, нещодавно чоловік вивіз за океан і жінку з донькою. Із вінницької фірми його звільнили, бо втомились через проблеми, які мали завдяки діяльності Артура. В США чоловік займається будівництвом і продовжує знімати провокативні ролики, які в інформаційній війні ще краще допомагають ворогу.

Більш того, Артур вже подав заяву на те, аби його визнали жертвою політичного переслідування і хоче отримати в додаток ще й «Зелену карту».

Діяння вінницького блогера вже давно могли б «потягнути» на такі статті Кримінального кодексу: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та державна зрада.

Втім, як нам пояснили джерела, для жодної із них бракує доказів та підстав. Тож, скоріш за все, особою Артура займуться активісти та діаспора.