Перший внесок  до необхідної суми – 1,5 млн грн. –  зробили дитячий хор “Щедрик” та український скрипаль Ілля Бондаренко, виконавши різдвяні пісні. Організував концерт  “Фонд гуманітарного розвитку країни”.

– Це єдина фактично архітектурна згадка про Миколу Леонтовича – його рідна хата, хата його дитинства, яка дихає і пам’ятає його перші кроки на цій землі. І я переконана, що саме там зародилася в його серці та мелодія Різдва, – каже президент фонду гуманітарного розвитку України Наталія Заболотна.

У фонді кажуть, як тільки вдасться зібрати необхідну суму на реконструкцію приміщення, то в історичному будинку проведуть ремонт і відкриють музичну школу для сільських дітей та з району.

Хаті священика в селі Шершнях на Вінниччині понад 150 років, і вона в занедбаному стані. Тут славетний композитор  Микола Леонтович прожив з батьками з 1879 по 1888 роки. Влітку минулого року на її подвір’ї  громада села та району провела перший  культурно-мистецький  фестиваль «Шершні Леонтовича», щоб привернути увагу громадськості до споруди. А рятувати є що. В частині будинку дірявий дах, через який постійно затікає вода,  і в хаті  завалилася стіна. Та й через вікна, замість яких тільки натягнута тканина, руйнується  стара будівля. В іншій частині хати Леонтовича розташована сільська пошта. Дивує, що громада не змогла хоча б підтримати від руйнування увесь історичний будиночок. З кімнат пошти в іншу, порожню частину, будиночка є двері, але вони забиті цвяхами. Незважаючи ні на що, будиночок дивом зберігся стільки років.

На Вінниччині минулого літа учасники  фестивалю, культурні діячі, письменники, політики підписали звернення до керівництва області і району з проханням допомогти відновити будинок Леонтовича. Однак за практичні дії, тобто збір коштів, швидше взялися кияни, аніж земляки композитора. Залишилося  ще зібрати більше мільйона гривень. То, може, на Вінниччині у святкові Різдвяні дні колективи проспівають “Щедрик” і долучаться до розпочатого флешмобу?