Візит Пелосі китайське МЗС назвало “серйозним порушенням принципу “одного Китаю”, що “серйозно порушує суверенітет і територіальну цілісність Китаю, підриває мир і стабільність у Тайванській протоці та надсилає вкрай неправильний сигнал сепаратистським силам щодо “незалежності Тайваню”.

“Китай рішуче виступає проти і суворо засуджує це, а також вчинив серйозний демарш і рішучий протест Сполученим Штатам”, – йдеться в повідомленні.

Там нагадали, що Тайвань є “невід’ємною частиною території Китаю, а уряд Китайської Народної Республіки є єдиним законним урядом, який представляє весь Китай”.

“Китай однозначно вживе всіх необхідних заходів для рішучого захисту свого суверенітету і територіальної цілісності у відповідь на візит спікера США. Усі наслідки, що випливають з цього, повинні нести США та сепаратистські сили “незалежності Тайваню”, – додають в МЗС КНР.

Однак Пелосі стверджує, що її візит “жодним чином не суперечить давній політиці Сполучених Штатів”, яка керується Законом про відносини з Тайванем 1979 року і спільними комюніке США та Китаю.

Заступник міністра закордонних справ Китаю Се Фен у вівторок увечері викликав посла США Ніколаса Бернса у зв’язку з візитом спікерки американської Палати представників Ненсі Пелосі на Тайвань.

У повідомленні МЗС Китаю зазначається, що Се Фен “передав суворі заяви” проти візиту Пелосі. Інших подробиць не уточнюється.

Андрій Власенко