А що думаєте ви?

Відпускати дітей 1 вересня у навчальні заклади чи від­дати перевагу дистанційному навчанню? Ось мої думки як мами чотирьох дітей, моїх друзів та інших вінничан.

Життя, здоров’я моїх дітей — найважливіша моя місія, як і кожних мами і тата. Тому коли мій старший Влад пішов здавати мультипредметний тест на 10.00, а о 9.45 почалась тривога, у мене з’явилося ще пів голови сивого волосся… Не за результат хвилювалася, а за безпеку дитини…

А як подумаю, що Андрійко в 1-й клас цьогоріч має йти, то руки починають тремтіти… Бо в маріупольському драмтеатрі і бомбосховище було, і напис «ДЕТИ» на асфальті, але рашистів це не зупинило, і вони скинули тонни тротилу на сотні маріупольців… Але навіть після цього трагічного випадку чую від деяких батьків, що вони готові відпускати дітей на офлайн-навчання.

Тому я запитала думки своїх друзів — батьків він­ ницьких школяриків. Відповіді розділилися. Більшість вважає, що під час війни тільки онлайн, але є й ті, які погодяться вести дитину в школу, якщо там буде на­ дійне укриття.

– Я не відпущу свою дитину в школу 1 вересня, і мені байдуже, що там вони вирішать! Життя моєї дитини на першому місці, — категорична Марина Подолян.

– Просто батьки на роботі, їм зручніше перекласти відповідальність за безпеку своїх дітей на вчителя, бо до сьогодні саме так і було… Особисто чула від однієї мами: «Я цілий день на роботі, хто за ними дивитися буде, у школі — вчителька…» А як вчителька має організувати евакуацію 30 учнів у разі тривоги – ніхто не замислюється. Бо хтось поділений на групи в іншому класі, хтось на перерві побіг гуляти, хтось у туалеті… Тому сподіваюся, що здоровий глузд в усіх переможе і діти будуть навчатися вдома.

– Я свого Андрійка не відпускатиму, йому чудово «зайшло» навчання онлайн під час карантину. Я моделювала різні ситуації, які зараз можуть виникнути. Що робити, коли тривога почалася під час перерви? Як вчителю усіх зібрати? Як школярів початкової школи швидко одягнути і вивести в укриття? Відповідей немає. Якщо обирати між життям і здоров’ям та якістю навчання, то я обираю життя дитини! — пише моя колега Анна Бова.

– Війна — наша реальність… Мусимо адаптуватися. Жодне онлайн-навчання дітей до 10 років не замінить живого офлайн-спілкування з вчителем, з однокласниками! Мої діти відвідують зараз садочок. І по шматку серце відмирає з кожною тривогою… Але в садку є укриття, як і в школі. Поки я готова відпустити свого сина до школи, за умови належних умов в укритті, — вважає волонтерка, дружина захисника України та мама двох діток Марія Довжик.

– Офлайн навчання — це маразм… Комусь потрібні криваві картинки для ЄС? Особисто я переконана, що можна вдома вчитися, — каже Оксана Шевчук.

– Ми свою дитину не будемо відпускати на офлайн, бо немає ніяких гарантій безпеки. Подивіться на школу №8, як вона виглядає після обстрілу Будинку офіцерів. Які ще можуть бути питання, — переконаний Віктор Мартинюк.

– 1 вересня — це свято для першокласників на все життя! І я з нетерпінням чекаю, щоб розділити цей день зі своїм сином, який в цьому році йде до 1-го класу. Впевнена, що місцева влада і адміністрація навчального закладу зроблять усе можливе, щоб учні і вчителі були в безпеці, — сподівається Олена, ще одна мама першокласника.

— Багато дітей їдуть до школи і повертаються додому самостійно громадським транспортом — повітряна тривога може застати в дорозі. У нас в школі немає укриття, дітей пропонують водити до «Прозорого офісу», який поруч… а у школі понад 1500 учнів, та й у «Прозорому офісі» щодня багато працівників і відвідувачів. Як на мене, це просто важко нормально організувати, я вже не кажу за особисту відповідальність кожного вчителя, — впевнена вінничанка Вікторія.

Подібне опитування серед мешканців Вінниччини провів й голова Вінницької облради Вячеслав Соколовий На його сторінці більшість проти.

– Під час «коронопсихозу» навчання було онлайн. А під час війни, повітряних тривог, коли літають ракети — гайда до школи. У мене склалася думка, що ніхто не збирається припиняти винищувати український народ — цвіт нації, продовження українського роду, — обурена Лілія Бойко.

А ось що на це їй відповіла Ірина Івасюк — депутатка облради від «Солідарності» та дружина Ігоря Івасюка, який зокрема й курує освіту на Вінниччині:

– Ліля Бойко, якщо діти не будуть вчитися, то це будуть будяки, а не цвіт нації…

Іншої думки нардепка з Вінниці Ірина Борзова. Вона також запитала батьків, яку форму навчання вони оберуть для своїх дітей. Депутатка повідомила, що її діти-школярі, скоріше за все, будуть навчатися дистанційно.

Людмила Поліщук