«Сьогодні до Босфору прийшло перше судно з українським зерном… Наша мета зараз – щоб була регулярність у цьому процесі. Вже багато сказано про те, чому важливо відновити український аграрний експорт. Додам лише одну деталь. Експорт цього року потрібен, щоб у наших фермерів та агрокомпаній був достатній ресурс для посівної наступного року. Це питання продовольчої безпеки вже й для нашої країни – зараз забезпечується наступний рік…

Росія провокувала продовольчу кризу для того, щоб використовувати постачання пшениці, кукурудзи, олії як зброю… Але коли світ об’єднаний, коли партнери виконують взяті зобов’язання – можна досягати необхідного результату».

Володимир Зеленський звернувся до українців наприкінці 160-го дня війни.

Про прибуття Razoni до Босфору вже повідомило й міністерство національної оборони Туреччини. У повідомленні відомства йдеться, що “суховантажне судно Razoni з кукурудзою на борту, яке вийшло вчора з Одеського порту України, досягло входу в Чорноморську протоку Босфор і стало на якір у виділеному для нього місці”, пише агенція Anadolu.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, коментуючи успішне проходження “зернового коридору” першим судном, повідомив, що цьогоріч очікується на експорт понад 20 мільйонів тонн минулорічного врожаю, загальний прогноз нового – на рівні 50-60 мільйонів тонн. Наразі вже зібрано більше шести мільйонів тонн нового врожаю.

Очікується, що судно Razoni після прибуття до Стамбулу оглянуть згідно з домовленостями, які Україна та Росія підписали з Туреччиною за підтримки Організації Об’єднаних Націй 22 липня. Після цього корабель попрямує до порту Тріполі у Лівані. На його борту знаходиться 26 тисяч тонн української кукурудзи.

Ще 16 суден із зерном чекають на відправлення

За словами міністра Кубракова, у портах Одещини на відправлення чекають ще 16 суден, які були заблоковані через повномасштабне військове вторгнення Росії.

Усього, за даними AP, через війну в українських чорноморських портах застрягло 22 мільйона тонн зерна та інших сільськогосподарських товарів.

Розблокування експорту є важливим для України, адже дозволить отримувати мінімум один мільярд доларів доходів на місяць, а фермери матимуть змогу провести посівну  на наступний сезон. Зараз залишки зерна в Україні оцінюються у 10 мільярдів доларів, крім того, цього року очікується збір врожаю на ще 20 мільярдів.

Андрій Власенко