Олаф Шольц заявив, що завдяки згоді Канади зробити виняток із санкцій та передати турбіну для “Північного потоку” вдалось продемонструвати, що Росія використовувала ці пояснення тільки як привід скоротити постачання газу. Про це канцлер сказав в інтерв’ю канадському Globe and Mail.

Шольц сказав, що вважає невиправданою критику рішення уряду Трюдо щодо повернення турбіни, зазначивши, що цей крок позбавив Путіна приводу виправдати скорочення постачання газу до Німеччини та інших країн Європи.

“Росія використовувала газову турбіну лише як привід для того, щоб припинити погоджений експорт газу. Завдяки Джастіну Трюдо ми змогли викрити блеф Путіна. Ми ніколи не вірили, що він скоротив поставки саме через технічні причини… Тепер, коли турбіна може бути поставлена, від Росії очікують виконання контрактних зобов’язань. І якщо Москва вирішить їх не дотримуватися, це вже буде очевидно для всього світу”, – зазначив він.

Блеф Путлера стане відомим всьому світу.

“Зараз це вже відома методичка – Росія хотіла припинити поставки газу і звинувачувати у цьому західні санкції”, – додав Шольц.

Він також зазначив, що не вірить, що рф збільшила б потужності постачання через Україну.

Андрій Власенко