Про це заявив голова Вінницької ОВА під час візиту до Вінниці міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова.

Він інспектував стан ліквідації наслідків російського ракетного удару, підготовку до опалювального сезону та укриття у навчальних закладах.

У першу чергу, міністра турбувало питання відновлення пошкоджених російськими ракетами будинків вінничан. Він навіть навідався в одну із зруйнованих квартир. Господарі тут, на щастя, не постраждали, а от вікна, балкон у помешканні знищені. Олек­ сій Чернишов дав вказівку місцевій владі допомогти власникам квартир до початку опалювального сезону відновити пошкоджені дахи та вікна житлових будинків.

Запитав міністр і про стан «Ювілейного» та Будинку офіцерів.

– Тут ведуться роботи щодо експертизи будівель та оцінки втрат, підготовка до консервації будівлі Будинку офіцерів на осінньо-зимовий період. У подальшому будуть розглядатись пропозиції архітекторів по комплексному відновленню площі Перемоги, яка є символічною для вінничан, — пояснив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Олексій Чернишов разом з начальником Вінницької ОВА, Вінницьким міським головою та представниками ГУ ДСНС області оглянули й декілька він­ницьких шкіл, щоб побачити, як готують укриття до навчального року.

На думку міністра, освітній процес має продовжуватися в офлайн-режимі, де дозволятиме безпекова ситуація.

– Прийнято рішення, що там, де це можливо, освітній процес буде ор­ ганізовано офлайн і він має початися з 1 вересня. Зараз в кожній області України створена комісія, в яку входять керівники і представники Державної служби надзвичайних ситуацій, департаменти міст та обласної адміністрації, які верифікують всі існуючі школи на предмет наявності та можливості організації укриттів у школах. Ми всі прекрасно розуміємо, що не всі школи мали і наразі мають об’єкти укриттів. Тому Державна служба із надзвичайних ситуацій має розроблений алгоритм щодо організації най­ про­ сті­ ших укриттів. Зараз ведеться робота та відвідування всіх шкіл. У кожній області створений графік цих відвідувань. Голова обласного ДСНС сьогодні представив свою програму перевірок по цих школах. Я впевнений, що протягом двох тижнів у нас буде повне розуміння за статусом, а також зі створення тих найпростіших укриттів там, де це можливо. Школи без укриттів працювати не можуть, — заявив Олексій Чернишов.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов повідомив, що у Вінниці з 44 шкіл тільки в 25 є укриття. Це підвальні приміщення або приміщення, які можуть вважатись укриттями. Для решти у будівлях поряд будуть створюватися відповідні укриття.

Ще одне актуальне напередодні осені питання — опалювальний сезон. Під час брифінгу міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов запевнив, що у помешканнях вінничан буде тепло.

– Цей опалювальний сезон – найскладніший за всю історію України, бо росія використовує газ як зброю. Тому маємо по можливості економити.

Обсяги газу будуть гарантовані містам і селищам Вінницької області. Є певні гарантії щодо збереження тарифів для населення. Вони не збільшуються, залишаються такими, як були. Газ для населення буде за ціною 7420 гривень за 1000 кубометрів. Ми не плануємо й зменшувати нормативні показники температури в оселях. Мінімальний рівень температури, який має бути забезпечений, складає + 18 градусів, не менше. Але ми звикли кожної зими мати й понаднормово високу температуру, і навіть відкриті вікна. Цього року такого не буде! Хотів би звернутися до вінничан із проханням підготувати кожну оселю: побутову термомодернізацію, подивитися, що з вікнами та дверима, що з дахами, там, де можливо, провести побутові роботи з утеплення вікон та інших речей. Для нас важлива кожна гігакалорія та кожний показник, — прокоментував ситуацію з опаленням міністр Олексій Чернишов.

Людмила ПОЛІЩУК
Фото Сергія ХІМІЧА