Російські медіа поширили інформацію про те, що Єгипет буцімто відмовився від закупівлі українського зерна, але це неправда.

Про це заявив перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України Михайло Непран в ефірі Hromadske.

«Агентство Reuters поширило інформацію, що Єгипет відмовився від закупівлі українського зерна, угоди щодо яких були укладені наприкінці минулого року, а постачання мали бути у березні-квітні цього року. За це схопилася російська пропаганда, яка з радісним вереском почала на весь світ поширювати інформацію про те, що Єгипет відмовився від українського зерна», – пояснив суть того, що відбулось, Непран.

За словами самих зернотрейдерів, а також посла України в Єгипті Миколи Нагорного, насправді все зовсім не так. Понад те, єгипетська сторона офіційно запевнила посла, що не відмовляється від співпраці з Україною – «що вони розуміють ситуацію із блокуванням портів, і Єгипет надалі готовий працювати з Україною та закуповувати зерно».

«Дійсно, контракт було укладено. Але українська сторона у зв’язку з блокадою портів не могла виконати його своєчасно. Вийшло так, що в угоді не було передбачено пункту про існування форс-мажору. Тому було прийнято цілком цивілізоване на законодавчому рівні рішення – закрити той контракт, який не можна виконати, та відкрити новий, за яким буде здійснено закупівлю», – пояснив Непран.

Ось так рф вводить в оману світ.

Андрій Власенко