Другий президент України Леонід Кучма вважає, що війна в Україні швидко не закінчиться, а на перебіг і тривалість кривавого конфлікту впливатиме низка чинників – від успішного контрнаступу ЗСУ на Південь і звільнення Херсону до наближення холодів і політичних криз та виборів на Заході.

Кучма в інтерв’ю ВВС сказав: “Перш за все – не треба розраховувати на те, що ось-ось помре Путін. Що санкції ось-ось економічно вб’ють Росію. Що російський обиватель раптом прозріє та вийде на антивоєнний протест. Нічого такого не буде. Україна має битися і вирішити усе на полі бою…

Не думаю, що війна скоро закінчиться. Те, як Путін гарячково збирає по тюрмах армію, а по східних автократіях – зброю, свідчить про те, що він все ще хоче вигризти якусь “перемогу””.

У цивілізованому світі у конфліктах зазвичай намагаються шукати рішення win-win – коли в тій чи іншій мірі перемагають усі, і немає переможених “вчисту”, але це не випадок України і Росії.

Другий президент вважає, що президент РФ Володимир Путін приніс стільки горя, руйнування і жахіть в Україну, що компроміси стали неможливі – і цій війні переможець може бути лише один. Кучма вірить, що переможе Україна.

Він додав, що зараз кожна зі сторін розраховує на власне посилення: Україна – на збільшення поставок західної зброї, а Росія – на подальшу мобілізацію і перехід економіки на військові рейки.

Кучма не виключає, що Кремль може застосувати тактичну ядерну зброю.

На запитання, чи стоїть світ на порозі Третьої світової і чи може Росія напасти на Литву або Польщу, Кучма відповів: “Коли Гітлер напав на Польщу, ніхто ще не знав, що це вже йде світова війна. У залежності від того, як Україна відіб’є агресію – або Третьої світової вдасться уникнути, або вона вже йде. Якщо ми встоїмо – Путін далі не піде. Якщо ні – боюся, що “далі буде”. Але ми встоїмо”.

Андрій Власенко