Одними з найулюбленіших літніх свят, з якими пов’язано багато прикмет і повір’їв, є Спаси.

Першим іде Медовий Спас, 14 серпня

У народі його також називають Маковія і мокрий Спас. Перший Спас збігається з початком Успенського посту, який триватиме 2 тижні і закінчиться 27 серпня.

У народі вважалося, що на Медовий Спас літо дає дорогу осені. Починався збір меду і врожаю. За традицією перший зібраний мед можна було їсти тільки після освячення в церкві. Бажання, загадане з першою ложкою меду, обов’язково збудеться.

Мокрим Спасом цей день також названий не дарма. Саме 14 серпня освячувалися водойми, чистилися колодязі і купали тварин.

У цей день разом з водою і медом було прийнято нести до церкви спеціальні обереги з квітів маку, соняшнику, материнки, калини, рути. Такі освячені букети володіли магічною силою і допомагали вберегти будинок від нечистої сили. На стіл в цей день господині подавали макові пироги, звідси одна з назв дня – Маковія.

До церкви на освячення не можна приносити: м’ясо та м’ясні продукти; гроші і цінності; алкоголь, крім червоного вина.

Другий Спас, Яблучний, настає через 5 днів після Маковія – 19 серпня

Православні християни в цей день відзначають велике церковне свято – Преображення Господнє.

Вважалося, що в день Яблучного Спаса потрібно спробувати якомога більше фруктів. Це принесе щастя в благополуччя.

У період Другого Спаса йде збір врожаю яблук, груш і слив, тому з цих продуктів господині готували пісні страви і пригощали гостей. Згідно з повір’ям, якщо перше яблуко було солодким – рік буде легким і вдалим.

На Яблучний Спас освячують:

– яблука
– виноград
– груші
– сливи
– цілющі трави
– овочі, особливо моркву і цибулю.

Третій Спас у серпні має багато назв – Горіховий, Хлібний, Холодний – і відзначається 29 серпня

За старих часів вважалося, що цей день підводив підсумок збору врожаю і відкривав дорогу осені.

Також в кінці серпня рясно народили горіхи, що дало одну з назв дню. Люди запасалися горіхами і хлібом на зиму, проводили ярмарки і починали готуватися до холодів.

У день Хлібного Спаса не можна відмовлятися від роботи – це могло накликати біди. А знайти подвійний горіх – обіцяло достаток і богатство.

Сергій Бойчук