Щоб не замерзнути, селяни обігрівають хати вугіллям та дровами. Втім, із останніми виник справжній дефіцит. А все через те, що організації, які виграли тендери, відмовляються їх постачати. Причини невідомі.

Тому невдовзі у Ямполі Вінницька ОДА створить паливний склад для комунальних закладів, який буде містити 200-2500 кубів дров. Він забезпечить сухе зберігання та розпилку деревини. Брати дрова там зможуть і жителі сусідніх негазифікованих районів. Крім того, найближчим часом для Вінниччини буде закуплено дробильну установку, яка зможе подрібнювати гілки дерев 8-12 см товщиною. Тендери вже проведені. Велика дробильна установка коштує 21 млн грн. З обласного екологічного фонду виділено 2,1 млн грн. і  майже 20 млн грн., додає у співфінансуванні державний екологічний фонд.

Втім, більшість жителів південних районів області впевнені: запуск додаткового паливного складу їм життя не покращить.

– Цікаво, як створення таких центрів вплине на ціну дров? У нашому Ямпільському районі дрова від 800 грн., бо завозять їх з інших районів, — вважає місцевий житель Борис. — Не всі можуть купити, тому рубають вночі посадки, адже діти мерзнуть. Пенсіонери все літо складають гроші на дрова. Колись посадки і лісочки належали колгоспникам, які взимку проводили санітарні вирубки, тому був порядок і люди мали паливо. Тепер з новими господарями неясно…