Юрій Московчук, голова дачного масиву, скаржиться:

«Ми вже кілька років потерпаємо від брутального ставлення щодо нас з боку голови.

Дачне садово-городнє товариство розташоване на території Сальницької сільської ради. Але садівники не мешканці села і не дачники. Вперше голова сільської ради втрутився у справи садівників у 2008 році. Тоді три роки ми сиділи без світла!

Згодом ми визначили, що основною причиною цього була участь голови сільської ради з групою осіб у розкраданні електроенергії. Коли їх вивели на чисту воду і їм довелося заплатити штраф, то вони зробили цікавий хід. Сказали, що ми приєднуємося до села, сільська рада прийме електромережі, після чого передасть їх «Вінницяобленерго». Взагалі сільський голова не мав би втручатися у господарську діяльність. Але Вовк брутально зрізав замки, відключав садівників від електрики. Більше 350 абонентів відключив!

У 2014 році ситуація зайшла в глухий кут. Він подав у всі інстанції документи, що дачне містечко увійшло в межі села, тому електрику відпускатимуть за сільським тарифом. На частину садівників таке подіяло, і вони почали платити за електроенергію йому. За короткий термін сільський голова довів ситуацію до абсурду. З’явився борг 82 тисячі гривень. Обленерго подало на суд. Поки тривали суди, борг виріс до 190 тисяч гривень Зрештою, після судової тяганини було прийняте рішення: Сальницька сільська рада не має права укладати договори на постачання електроенергії. Їх визнали недійсними. Але у сільраді вирішили оголосити електромережі, котрі дачники будували за власний кошт, своїми!! Знову судовий позов. І згодом суд виніс вердикт: «Вінницяобленерго» сальницькі мережі не бере. І договори сільська рада не має права укладати. Голова сільської ради приймає рішення — повернути електромережі садівникам. Але він передає електромережі чомусь не нам, а у ним же створене об’єднання «Відродження»… По суті, він їх відібрав собі. Голова сільської ради встановив на масиві тотальну систему збору коштів. Жоден дачник не є мешканцем Сальника. Він створив квартальні комітети, котрі не проходять в жодному державному реєстрі. І збирає з людей гроші за комунальні послуги. За під’єднання до електромереж, за електропостачання, за будь-яку довідку люди мусять платити по 100 гривень саме сільському голові. Це не що інше, як корупція.

На мій погляд, відбувається рейдерське захоплення майна. 2576 садівників категорично проти передачі електромереж. Якщо нас приєднають до села, то ми дуже швидко переоберемо цього голову і будемо вимагати для себе ще землі. Але ж ні! Нам кажуть, що на це ми не маємо права! Правоохоронці просто надсилають відписки. Обласна рада сказала, що це не входить до її компетенції, Калинівська РДА теж нічого не вирішила. А що ж робити нам?»

Андрій Вовк на все, що відбувається у рідному Сальнику, має власну думку:

– Вся проблема полягає якраз у тому, що це пан Московчук привласнює електромережі і продає людям електроенергію по 1,8 грн., плюс бере оплату за обслуговування в той час, коли частина дачників (а їх більше тисячі), котрі уклали прямі договори з РЕС, платять по 80 копійок за кіловат. Дачники платять Московчуку по 450 гривень на рік.

Сюди входить все: обслуговування, прибирання, податок на землю… Хоча до сільської ради за землю від дачників не було отримано ні копійки. І це пан Московчук обрізає людям електроенергію, а не я. Це у будинках, котрі стоять у нього на обслуговуванні, відбуваються крадіжки електроенергії. Так, ми написали попередження для людей, що будемо відключати. Але це для того, щоб вони укладали прямі договори, так як це потрібно. Знаю, що на масиві, де керує пан Московчук, є немало людей, котрі згодні укладати ці договори, але РЕС з незрозумілих причин їм відмовляє. Переконує, що немає технічної можливості.

Сальницька сільська рада створила комунальне підприємство «Відродження» ще у позаминулому році для того, аби будувати водогін, вивозити сміття з села, упорядковувати цвинтар, узбіччя доріг. Одним словом, такий собі ЖЕК. Так як електромережі були передані на баланс сільської ради, то Обленерго вимагало, щоб ми уклали договір про спільне використання мереж. Але Обленерго не поспішає цього робити. Чи не тому, що пан Московчук у дружніх стосунках з директором Калинівського РЕСу і, мабуть, їм вигідний той хаос, котрий нині панує на дачному масиві?

А кілька днів тому на дачному масиві сталася пожежа, згоріла людина 37-ми років. Коли приїхали слідчі з’ясовувати причину пожежі, лічильника не знайшли.