За даними Всесвітньої органі        зації охорони здоров’я, ця хвороба входить у п’ятірку захворювань, спільних для людини і тварин. Про це – у нашому інтерв’ю з начальником управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Володимиром Павлущиком.

– Сказ — це гостре інфекційне захворювання, що виникає після укусу зараженої тварини. Уражається мозок, і, якщо вчасно не отримати допомогу, то людина помирає. Інфекція зустрічається майже в усіх країнах світу. Колись кожна вкушена скаженою твариною людина була приречена на смерть. Але у 1885 році створили вакцину проти сказу, і тепер ми маємо надійний засіб захисту від цієї страшної хвороби. Головне, щоб людина вчасно звернулася по допомогу.

– Які тварини найчастіше є носіями смертельного вірусу?

– Розрізняють природний тип сказу, вогнища якого формуються дикими тваринами — вовками, лисицями, борсуками, летючими мишами, та міський, носіями якого є коти та собаки. Домашні тварини могли сконтактувати з дикими, достатньо того, щоб поїли з одного посуду. Це дуже характерно для сільської місцевості, де дикі звірі часто шукають поживи на подвір’ях людей.

– Скільки людей звернулися торік по допомогу?

– По Україні ця цифра дуже велика — 70-90 тисяч осіб, по Вінницькій області — понад 2 тисячі. Найбільше зареєстровано випадків сказу домашніх тварин у Немирівському — 11, Оратівському — 10, Тростянецькому, Гайсинському, Вінницькому і Погребищенському — по 8, Теплицькому та Козятинському районах — по 4. Протягом 2017 року із 1054 досліджених виявлено 201 позитивний результат, що дало змогу 205 мешканцям Вінниччини, які контактували із хворими на сказ тваринами, вчасно надати медичну допомогу і врятувати життя. До речі, сказ не зареєстрований тільки у містах Вінниці та Могилеві-Подільському.

– Якщо покусала домашня чи бродяча тварина, можна заразитися сказом?

– Так, незалежно, чи це домашня, бродяча чи дика тварина, треба обов’язково звернутися до ветеринарів чи медиків. Якщо після укусу загинула тварина, то відбирається матеріал на дослідження, а якщо ні — то за нею 10 днів проводиться спостереження. Хвора на сказ тварина проявляє агресію. У цьому разі краще перестрахуватися і звернутися до фахівців, бо сказ — це невиліковна хвороба, і таку тварину утримувати в домогосподарстві дуже небезпечно.

Інкубаційний період триває в середньому від 1 до 3 місяців, можливі коливання від 12 днів до одного року і довше. На тривалість лікування впливає локалізація укусу. Найкоротша інкубація спостерігається при укусі обличчя, голови, рук і найдовша — при укусі нижніх кінцівок. А питання профілактики сказу вирішують медичні заклади.

– Вакцинація тварин дорога?

Вакцина безкоштовна, у символічні гроші обходиться господарям процедура. За 2017 рік щепленню піддано майже 400 тисяч собак і котів та інших домашніх тварин. Імунітету вистачає на один рік.