– Нам, воїнам АТО, допомагала з оформленням документації на землю фірма «Агрокряж», — розповідає голова ГО «Воїнів АТО» в смт Браїлів Микола Окаєвич, — починаючи з 2015 року. Та все затягнулося до сьогодні. Склалася така ситуація, що наполовину ці документи були виготовлені, потім їх відправили на експертизу в Держгеокадастр, їх завернули. І так повторювалося ще кілька разів. У лютому цього року ми зібрали спілку атовців і взялися якось вирішувати це питання.

8 лютого 2016 року атовці надіслали СТОВ «Агрокряж» колективний лист з проханням про те, щоб підприємство відмовилося від оренди 124 га землі на користь 62 учасників АТО. Підприємство вирішило піти назустріч людям, хоча договір оренди між селищем та «Агрокряжем» був дійсний до 2025 року. Також спеціалісти підприємства зайнялися оформленням необхідної документації для отримання атовцями земельних ділянок. Витрати на всі необхідні процедури підготовки документації «Агрокряж» теж узяв на себе.

Процес оформлення документів затягнувся на кілька років. Військовим уже вривався терпець, тому 7 жовтня 2017 року організували загальні збори учасників АТО. Участь у зборах взяли також представники «Агрокряжа» та ПП «Агровілам», якому учасники АТО проявили бажання надавати землю в оренду.

Представники «Агрокряжа» повідомили, що 62 учасники АТО вже оформили через їхнє підприємство земельні ділянки по 2 га, але документи на право власності отримали лише 36 людей, а видачу документів 26 атовцям призупинено у зв’язку з порушенням учасниками АТО домовленостей. Ці домовленості мали на увазі те, що атовці укладуть угоду на подальший обробіток землі саме із СТОВ «Агрокряж», а вийшло так, що 36 людей, які вже отримали документи, на оформлення котрих «Агрокряж» витратив кошти, вирішили укладати угоди з ПП «Агровілам». Така ситуація виявилася неприпустимою для СТОВ «Агрокряж», адже потягла за собою втрату землі та завдала збитки підприємству.

Засновник ПП «Агровілам» Микола Власюк спробував прояснити ситуацію:

– Учасники АТО змушені були відкликати доручення на представника СТОВ «Агрокряж» і самі отримати документи на право власності, бо керівництво «Агрокряжа» умисно зволікало з оформленням проектів, а хлопцям урвався терпець, адже вони заслужили право самим розпоряджатися своєю землею. Тому, отримавши документи, вони ухвалили рішення самим обробляти свою землю, найняли техніку та зорали поле, на якому були їхні наділи.

– Усе, що ми можемо сказати з цього приводу: ніхто нікого за руки не тримає, ви маєте право вільно розпоряджатися своєю землею, заслужили це своєю кров’ю і потом. З іншого боку, наше підприємство пішло вам назустріч, втратило землю, витратило час та кошти. Так, можливо, ми припускалися помилок при оформленні документації, через що цей процес так затягнувся. Та людський фактор все ж варто враховувати, — зауважив директор СТОВ «Агрокряж» Володимир Гнатишин.

Складну ситуацію підсумовує голова ГО «Воїнів АТО» в смт Браїлів Микола Окаєвич.

– 18 грудня нам «агрокряжівці» вже видали дублікати сертифікатів про право власності на землю. Та те, що нам видали ці документи на руки, ще нічого не означає. Бо ще ж триває судовий процес між «Агрокряжем» та «Агровіламом». «Агрокряж» звинувачує Миколу Власюка в тому, що останній незаконним шляхом стимулював атовців надати в оренду свої землі «Агровіламу». А хлопці зараз думають, що їм робити. Одні залишаються на боці «Агрокряжа», бо в них там вже всі документи зроблені. Інші націлені на «Агровілам». Тому вже після закінчення судового процесу вирішуватимуть остаточно, що їм робити.