Співзасновник шведської ланки Amnesty International Пер Вестберг оголосив, що йде з організації через незгоду зі звітом про Збройні сили України — він належав до організації майже шістдесят років.

Про заангажованість звіту цієї організації і загравання з рф чи навіть відробляння нею проплачених коштів заявили і інші громадські діячі. Очільник філіалу з України покинула свою посаду там в знак протесту.

Висновки цієї організації засудив і Президент України Володимир Зеленський.

Ось що заявив Вестберг: “Я є членом вже майже шістдесят років. З важким серцем я через заяви Amnesty щодо війни в Україні закінчую свою довгу і плідну співпрацю”.

На початку свого існування компанія працювала над звільненням політв’язнів, однак поступово “розширила свій мандат”.

Вестберг у 1963 році став засновником шведської філії Amnesty International. У 1976–1982 роках був головним редактором найбільшої щоденної газети Швеції Dagens Nyheter. Вестберг також є членом комітету Нобелівської премії з літератури.

4 серпня правозахисна організація Amnesty International заявила у своєму звіті, що українські військові наражають на небезпеку цивільне населення. Однак у документі ні слова не сказали про злочини окупантів.

В ОП сказали, що життю українців загрожує тільки російська армія та засудити вибірковість Amnesty International.

Центральний офіс AI заявив, що шкодує про “страждання та гнів”, викликані її заявою.

В ході скандалу з’ясувалось, що альтернативною була думка українських біженців у фільтраційних таборах рф. Зрозуміло, що вони заявляли те, що хотіли рашисти. Або це люди, що перебували під пропагандистським ковпаком роспропаганди.

Андрій Власенко