Німецькі економісти вже порахували, що половина населення країни не зможе розрахуватися за використані зимою енергоносії.

А на українців чекає найскладніший в історії опалювальний сезон, кажуть і прем’єр-міністр Денис Шмигаль, і президент Володимир Зеленський. Імовірно, проблем із наявністю газу не буде, проте загроза російських ракетних ударів по об’єктах комунальної інфраструктури не минула.

Україна цілком можливо переживе опалювальний сезон легше, ніж деякі країни ЄС. Справа в тому, що власний видобуток впаде лише на 6,6% (оцінки “Нафтогазу” та Кабміну), а от споживання вже скоротилося на 40%. Це дозволить досягти того, чого прагнула Україна протягом останніх десятиліть – енергетичної незалежності. Щоправда, за обставин, що склалися, це не заслуга газодобувної галузі, а результат падіння споживання через закриття бізнесу, руйнування промислових підприємств, знищення міст, окупацію та масову міграцію.

“Газ буде. Його буде не так багато, щоб можна було ним розкидатися. І, гадаю, його вистачить на проходження зимового періоду. Тому що в Україні впало споживання – і нам має вистачити газу, що видобувається нами”, – розповіла Лана Зеркаль, радниця міністра енергетики.

З такими оцінками погоджуються й незалежні експерти. До повномасштабної війни, 2021-го, споживання газу становило 26,8 млрд кубометрів. Якщо припустити, що 2022-го воно скоротиться на 30%, країні знадобиться приблизно 18,7 млрд кубометрів. При цьому видобуток становитиме близько 18,5 млрд кубів.

Незважаючи на те, що Україна має всі шанси самостійно забезпечити себе блакитним паливом, Кабмін поставив перед “Нафтогазом” амбітне завдання збільшити запаси на 6 млрд кубометрів так, щоб до зими у сховищах було 19 млрд кубів.

І щоб закупити таку кількість блакитного палива, потрібні мільярди євро (ціна може бути на рівні 1800 доларів за кожну тисячу кубометрів). Таких грошей у “Нафтогазу” немає. А через дефолт отримати позику від Світового банку чи іншої організації буде складно. Однак, робота в цьому напрямі ведеться.

Василь Головко