Ось що повідомляють правоохоронці:

– У Вінниці та ще двох містах СБУ викрили мільйонну ботоферму, яка працювала для дискредитації керівництва України та розхитування суспільно-політичної ситуації.

Замовник – одна з політсил.

Зловмисники встановили відповідне обладнання у різних містах – Києві, Харкові та Вінниці.

Під час обшуків за місцями перебування організаторів злочину правоохоронці вилучили:

апаратно-програмний комплекс, який забезпечував функціонування ботоферми;

5000 сім-карт, які зловмисники використовували для створення та подальшого ведення технічних акаунтів;

200 «Proxy»-серверів для підміни ІР-адрес та уникнення блокування відповідних інтернет-ресурсів — повідомляє СБУ.

Як повідомляли нам джерела, мова, ймовірно, йде за по­літсилу «Європейська солі­дар­ність», яку очолює експрезидент країни Петро Порошенко.

Всім відомо, що його асоціювали завжди із Вінницею. І хоча він тут не народився і не проживав, був багато скликань нардепом-мажоритарником саме від округу м. Вінниці. Пізніше передав його сину Олексію. Тому зрозуміло, що тут він мав чималий адмінресурс. Навіть коли його шляхи та його донедавна найближчого соратника, прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана розійшлись.

Оперативники підозрюють, що пропагандистські «потужності» цієї ботоферми використовували і представники російських спецслужб. Зокрема через ботів вони поширювали фейкові новини щодо ситуації з фронтів та проводили інші інформаційні диверсії.

Серед останніх «операцій» СБУ назвала поширення контенту про нібито кон­ флікт між керівництвом ОП і Головнокомандувачем ЗСУ, а також проведення кампанії з дискредитації першої леді.

Правоохоронці нарахували, що для «розгону деструктивного контенту» ділки адміністрували понад мільйон власних ботів, а також численні групи в соцмережах з аудиторією майже 400 тисяч користувачів.

За даними СБУ, керівником злочинної групи є громадянин РФ, який проживає у Києві, позиціонує себе як «політичний експерт», організував інформаційно-підривну діяльність на замовлення однієї з українських політсил; був на «зв’язку» з нинішнім народним депутатом, що входить до близького оточення колишнього керівництва держави.

«Крім того, «політексперт» неодноразово оприлюднював деструктивну пропаганду від свого імені, особисто виступаючи на медіаресурсах, підконтрольних його «кураторам», – додають у СБУ.

Про те, що ліквідована ботоферма пов’язана із «Європейською солідарністю» – політсилою експрезидента, а нині народного депутата Петра Порошенка, – повідомила з посиланням на власні джерела у правоохоронних органах низка українських ЗМІ (наприклад, видання «Українська правда», «Ліга» та «Бабель»).

Зокрема, за даними «Бабеля», народний депутат, про якого йдеться у повідомленні СБУ, – це співголова фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов.

Сам Герасимов свою причетність до керівництва будь-яких ботоферм спростовує і називає це «повною брехнею», «ахінеєю» та «вигадками про опозицію».

«Європейська солідар­ність» не потребувала, не потребує і не буде потребувати ботів, тому що нас підтримують мільйони справжніх пат­ріотів по всій країні. Це реальні люди, а не боти-програми, вони мають погляди та не бояться їх висловлювати», — зазначив він.

Інший фігурант Володимир Майстренко дійсно в 2014-му переїхав з рф до України. Виступав політекспертом на телебаченні.

Однак він заявив ЗМІ, що з жодною політсилою не співпрацює і до ботофабрики не має відношення.

Майже одразу після появи новини про ліквідовану українськими правоохоронцями ботоферму у партії «Європейська солідар­ ність» заявили, що «вітають роботу українських спецслужб по боротьбі з гібридними інформаційними загрозами», але водночас заперечили будь-яку свою причетність до цієї історії.

Дещо пізніше у «ЄС» додали, що вважають інформацію про свій зв’язок з ліквідованою ботофермою «брудними чутками» та «спробою використовувати це питання для поновлення внутрішньополітичних конфліктів в умовах зовнішньої агресії».

Андрій Гижко, голова фрак­ції «Європейської солідарності», так прокоментував звинувачення ЄС та Петра Порошенка у виявленому саме у Вінниці філіалі ботоферми:

– Ферму маю, кролів, качок, ін­шу живність у се­бе вдома… Ще маю курник. А більше про ніяку ферму не чув і не знаю. Це чистої води фейк. Артура Герасимова знаю як нардепа та заступника керівника партії. Ніяких вказівок щодо діяльності ферми він нам не давав. Це чистої води фейк. Зараз треба всім працювати на благо України, на перемогу і справедливий мир, а не шукати ворогів і розправлятись з опонентами…

Андрій Власенко