Їх ще називають дияволом… І в самій рф їх лише десятки… Ціль — військові об’єкти ПС. Навіть ціною 8-ми таких дияволів, що проникають крізь землю…

Вибухи були наче з-під землі. Здригнулись будинки, як під час землетрусу. Одразу вся Вінниця почала зловісно вити сиренами сигналізацій авто. Це додало ще більше тривоги. Оніміння і жах — бо ж не спрацювала сигналізація! Ніяких попереджень!

Що трапилось щось особливе – всі зрозуміли по посту нардепа Ірини Борзової. Молимось і залишаємось в укриттях. Є жертви… – основні тези цього тривожного посту. Люди чекали майже три години закінчення «тривоги», яка пролунала лише на останньому прильоті, і молились… У всіх областях вже пролунав відбій… А Вінницька область і далі була червоною…

7 серпня у Вінниці, столиці Повітряних сил України, відбувалися заходи, приурочені захисникам неба. Повідомлялося про покладання квітів до Будинку офіцерів, де 14 липня рашисти скинули крилаті ракети «Калібр». Вони забрали життя 27-ми жертв, більше 200 поранених, більше 70 будинків пошкоджено… Цього ж дня до місця будівництва комплексу «Вшанування захисників неба України» було закладено пам’ятну капсулу для прийдешніх поколінь.

А вже ввечері на військових Повітряних сил та усіх вінничан чекав страшний «сюрприз» рашистів, від якого здригнулася вся область… І будинки вінничан. Удари були наче з-під землі.

О 19.40 мешканці Вінниччини у різних куточках почули два потужних вибухи… У когось вікна затремтіли… У когось навіть будинок «підскочив» від вибухової хвилі… У центрі, на П’ятничанах, на Кореї спрацювали сигналізації машин, складалося враження, що це тисячі «швидких» та «пожежних» виїхали на НП… Люди були у паніці, бо ж сигналу «тривоги» не було… Аж через декілька хвилин завили сирени… І знову вибухи — один потужний і ще зо два менш відчутних.

Вінничани та мешканці сусідніх до обласного центру громад почали сповіщати про наслідки: хто побачив димову завісу, інші — загоряння… Про вибухи повідомили й у селі Гуменне, у Луці, Вороновиці, Немирові…

– Щось «бахнуло», — злякалися й у Сабарові. Але Вінницький міський голова Сергій Моргунов запевнив, що у місті ніяких надзвичайних ситуацій не відбувається.

Вінничани у соцмережах та месенджерах почали запитувати, чому ж не спрацював сигнал тривоги. Обговорювали різні варіанти: знову збій у системі оповіщення, як уже було напередодні у Вінниці. Або нова підступна техніка ведення рашистами війни — ракети зі стратегічної авіації, які летіли в режимі радіомовчання та «сліпили» радари. До цієї гіпотези схилялися й жителі не лише Вінниці, але й у Кременчуці, Умані, Білій Церкві та ще декількох містах України, де також не спрацював сигнал повітряної тривоги.

Поки вінничани більше двох годин сиділи в укриттях і вишукували хоч якусь інформацію, бо офіційні джерела мовчали, нардепка з Вінниці Ірина Борзова повідомила:

– Рідні вінничани, я також разом з вами дуже хвилююся. Я вас дуже прошу: давайте покажемо силу і витримку. До завершення повітряної тривоги є небезпека. Усі служби працюють на місцях. Дочекайтесь офіційної інформації. Ворог слідкує. Не наражаймо на небезпеку тих, хто зараз в небезпеці. На жаль, вони не мають зараз часу на соціальні мережі. Молимося.

Уже тоді стало зрозуміло, що сталася трагедія.

Ще в неділю ввечері з’явилася інформація, що для «привітання» українських охоронців неба рашисти вибрали щось «особливе». Фахівці припустили, що система оповіщення могла не спрацювати через тип ракет, які випустив ворог по військових об’єктах на Вінниччині. Серед найбільш ймовірних — гіпершвидкісні «Кинджали».

– У гіперзвукових ракет «Кинджал» є небезпечна «фішка». Через надвисоку швидкість їх практично неможливо виявити і, тим більше, збити, — висловив свою думку аналітик Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков.

І уже наступного дня офіційно це припущення підтвердили у командуванні Повітряних сил України.

Наслідки «Кинджалів» найбільше відчули у Вороновицькій громаді. Там є руйнування і жертви

– День 166-й! На жаль, сьогодні не можу писати, що у Вороновицькій громаді спокійно… За результатами вчорашнього обстрілу є постраждалі. Україна вистоїть та обов’язково переможе! — написав на своїй сторінці у фейсбуці Олександр Ковінько.

Нашому кореспонденту він повідомив, що при селищній раді створено спеціальну комісію, яка буде фіксувати пошкодження та приймати звернення від громадян.

– Комісія працює, і з’являються нові факти. Уже відомо про пошкоджені вікна у місцевому притулку, добре, що люди живі-здорові. Будуть замінені вікна й у декількох приватних будинках. На це у бюджеті передбачені потрібні кошти.

– А ви знали, що по сусідству маєте військовий об’єкт, який може стати ціллю для ворога?

– Звичайно, ще з радянських часів. І не по сусідству, а у межах нашої територіальної громади. Тому завжди закликав людей не нехтувати сигналами тривоги. Для цього у нас працює система оповіщення і покриття Інтернету дозволяє використовувати відповідні мобільні додатки. Ми підготували укриття, зокрема по школах і дитсадках. Хоча батьки й раніше були проти очного навчання, а після цієї трагедії тим паче, — повідомив Олександр Ковінько.

Олександр Ковінько

У Вороновиці люди впевнені, що як мінімум п’ять «Кинджалів» на їхню громаду і на військових накликав навідник.

– Відчули три прильоти, ще два, схоже, збили наші ППО. Зрозуміло, що тут не обійшлося без навідника. Але чи серед військових є зрадник, який поклав своїх побратимів у «братську могилу»? Чи, може, із наших — місцевих фанатиків московського патріархату? Бо у Вороновиці всі знають, як їхній проросійський батюшка неодноразово заявляв, що українські Маріуполь та інші міста бомблять українські військові… Нехай СБУ перевірять! — закликають мешканці Вороновиці, бо після пережитого 7 серпня уже бояться й власної тіні… Вони повідомляють, що у них також не спрацювали ні сирена, ні мобільні додатки оповіщення тривоги.

Як відомо, Вінниччина входить до десятки областей, яких найбільше обстрілюють ракетами рашистські окупанти. Вже застосовували «Калібри», «Іскандери», «Х-101», а тепер й «Кинджали»…

Враховуючи, що військові не повідомляють офіційно кількість жертв, за вимогами воєнного часу, у Вінниці та області, по всій Україні почали поширюватись зловісні чутки про 100-200 жертв після попадання цих ракет. Наші читачі розривають «гарячу лінію» і обурюються, чому не називають цифру, хоча б приблизну. Подібні дискусії тривають і у соцмережах. Бо ж під час інших смертоносних прильотів у Калинівську ОТГ, аеропорт кількість жертв називали.

Просять в міру можливого інформувати громади, бо ж чутки завжди перебільшують кількість жертв на радість рашистам.

Ми поставили це запитання нашим джерелам. Особи, які просили на них не посилатись, назвали цифру: 2 загиблих воїнів та 20 поранених. Наголошуємо, називаємо ці цифри з однією метою, щоб запобігти зловісним поширенням про сотні загиблих…

Наголошуємо, ракети, які прилетіли, пробивають не лише наземні цілі, але й підземні. І, видно наші ПС так насолили путлеру та армії рф, що вони з кількох десятків цих найновіших смертоносних гіперзвукових ракет, які надійшли на озброєння армії рф лише декілька років тому, не пожаліли 8-ми для розправи над тими, хто тримає наше небо України.

І ще раз наголошуємо: кожен приліт ракет чи снарядів — це чиясь зрада! Бо по кожному воєнному чи цивільному об’єкту працює навідник. Він зливає ворогу не лише інформацію про місце розташування і кількість присутніх там людей, але й корегує вогонь! Тільки так працює ворог! Тому — пильність, пильність і ще раз пильність. І ефективність роботи спецслужб! Лише під час однієї зачистки Миколаєва за 3 дні затримано 400 осіб, яких підозрюють у співпраці з ворогом. Якщо ви помітили підозрілу поведінку тих, хто поряд — повідомляйте негайно на «гарячу лінію» СБУ.

Каріна МАЄВСЬКА
Андрій ВЛАСЕНКО