Серед 30 витворів народного мистецтва рекордний 3-метровий Дідух та ще три десятки дідухів, яких плели майстри з усіх районів Вінницької області. Виставка триватиме до свята Василя і Старого Нового року 14 січня.

– Ми показуємо перш за все, дітям і молоді, якими мають бути справжні символи новорічних свят. Ви самі бачите, що дідухи з різних районів – різні! І по формі, і стилю плетіння та засушених квітах, стрічках і закодованих віками символах, — розповіли організатори виставки дідухів. – Добре було б, щоб самі юні подоляни стали своєрідними екскурсоводами і розказували одноліткам  цікавинки про традиції наших предків. Про те, що Дідух – це символ урожаю, добробуту, достатку!

Водночас на Європейській площі 7 січня відкрили головний Дідух Вінниці – 3-метровий Тато-Дідух!

– Ми перейняли цю традицію від інших обласних центрів, зокрема Львова, де Дідух — головна фігура різдвяних свят! А наш красень – це справжній витвір мистецтва, який було зібрано із оберегів з усіх 27-ми районів Вінниччини, — розповіла директор центру концертних програм Вінниці Ольга Дернова. – Скажу чесно, ми збирали ці снопи ще на святкуванні 26-ї річниці Дня Незалежності України.

Висота Дідуха у Вінниці понад 3 метри, та складається він з трьох ярусів. Оберіг прикрасили калиною та колосками пшениці, а підніжжя оздобили ялинкою. Над виглядом Дідуха, що встановлено на Європейській площі, працював місцевий дизайнер Олександр Котловий.