«Затвердити протокол між урядом Республіки Казахстан і урядом Турецької Республіки про співробітництво в галузі військової розвідки, ухвалений в Анкарі 10 травня 2022 року», – зазначається у відповідній постанові.

Документ уже набрав чинності. Метою протоколу є визначення зобов’язань, умов та порядку обміну розвідувальною військовою інформацією у трьох сферах співробітництва. Відповідно до протоколу, сторони здійснюють співпрацю у таких сферах:

  • взаємний обмін розвідувальної військової інформації та експертними оцінками з актуальних тем;
  • моніторинг розвитку військово-політичної обстановки в регіоні (державі), що становить загрозу безпеці держав сторін;
  • взаємний обмін інформацією щодо міжнародних терористичних та інших організацій, які становлять загрозу безпеці держав сторін.

Російський пропагандист, політолог Володимир Аватков висловив своє обурення рішенням уряду Казахстану, адже Туреччина є членом НАТО.

«Член ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку, яку очолює РФ – «Главком») Казахстан та член НАТО Туреччина домовилися про обмін розвідувальною військовою інформацією. Постановою уряду Казахстану від 5 серпня 2022 року було затверджено відповідний протокол», – написав він у своєму Telegram.

Аватков побоюється, що дані, які Казахстан буде передавати Туреччині, можуть опинитися у розпорядженні інших членів НАТО.

«Поєднання туркоцентричних ініціатив з російськими давно викликає питання. Наприклад, як надалі зможуть поєднуватись інтеграційні починання ЄАЕС (Євразійський економічний союз) та Організації тюркських держав.

Але тут справа набагато серйозніша. НАТО – це не туркоцентрична організація (турки б хотіли, але – ні), дані отримають британці та американці, за що погладять по голові Анкару з її сидіння на двох стільцях. Туреччина вийшла за межі економіки, освіти і культури і зробила крок у полі безпеки, що ще небезпечніше з погляду інтересів Росії на пострадянському Сході», – заявив пропагандист.

Допис Аваткова поширив відомий російський телепропагандист Володимир Соловйов.

Але у Казахстану є оправдання. Бо до цього заступник голови РНБО рф Медведєв заявив, що Казахстан та Грузія це недодержави, які мають увійти в склад Росії.

То що після цього робити Казахстану?

Андрій Власенко