Адже гривня продовжує знецінюватись, зарплати працівникам через війну, порушену логістику та здорожчання імпортних витратних матеріалів підняти не має можливості.

На відміну від депутатів та чиновників, які збільшили собі зарплатню вдвічі, щоб встигати за інфляцією, переважна більшість українців продовжують втрачати свої мізерні заощадження. Тому податок на валюту, який ініціює влада, негативно вплине на конкурентоздатність бізнесу.

Законопроект про додатковий збір на імпорт в обсязі 10%, над яким зараз працює Міністерство фінансів – ідея неоднозначна. Від його введення постраждає як бізнес, так і населення.

Про це повідомляє виконавчий директор Європейської бізнес асоціації (ЕВА) Ганна Деревʼянко в коментарі Forbes.

Я вже неодноразово отримувала відгуки від членів нашої асоціації, що продукція критичного імпорту та сировина у разі введення податку стануть дорожчими для українських виробників. Це негативно впливатиме на купівельну спроможність населення і конкурентоздатність компаній“, – зазначила Дерев’янко.

Член податкового комітету ВР Ніна Южаніна також вважає, що введення такого податку може взагалі зупинити переробну промисловість.

10% від вартості товару позначиться на цінці, яку встановлює виробник на свій товар. Питання: чи буде взагалі після цього рішення комусь цікаво імпортувати товар або сировину та займатися переробкою в Україні?– зауважила вона.

Раніше ініціативу про введення податку на валюту різко розкритикував член президії ради Федерації роботодавців України Олександр Соколовський.

Він заявив, що у разі введення цього рішення Україну чекає черговий виток зростання цін, перемога контрабанди і остаточний обвал всієї промисловості – адже всі підприємства використовують у роботі імпортні комплектуючі або ж компоненти та сировину.

Сергій Бойчук