Цей рік став особливо посушливим і вода в половини села зникла взагалі. Вже другий місяць люди «б’ються» за свої права і все безрезультатно. На численні звернення до голови громади Галини Попсуй люди чують у відповідь, що взагалі залишаться без води, якщо не припинять протестувати.

На такі погрози з боку голови люди вже не змогли мовчати і повстали у публічному просторі

Зокрема, як йдеться у Фейсбук спільноті «Покутинська громада», комунальне підприємство «Дружба», що обслуговує села Джуринської ТГ, за трохи більше року свого існування отримало майже півтора мільйона гривень людських коштів. Цю суму підтверджує офіційний документ КП «Дружба», де затверджена калькуляція вартості води.

Згідно цього документу, коштами громади забезпечується плата за електроенергію, ремонт водогонів, виробничі витрати підприємства, заробітна плата директора, інше. Однак як стало відомо, ремонт водогону не здійснювався вже роками. Половина води, за яку платить громада, витікає в місцеву річку. Крім того, люди скаржаться на санітарний стан води. Пригадують випадок, коли все село отруїлося внаслідок вживання води з центрального водогону.

Аби дізнатись, куди КП «Дружба» використало півтора мільйона людських гривень, місцеві активісти звернулись з офіційними запитами до надавача послуг водопостачання. Запитом про публічну інформацію люди просили КП «Дружба» надати копії платіжних документів, квитанцій, актів виконаних робіт про використані кошти. Натомість в офіційній відповіді бухгалтер КП пояснила, що «велика сума пішла на оплату дозволу водокористування, також пішли затрати на виготовлення печатки та оформлення документів».

Наостанок бухгалтерка запропонувала споживачам води допомогти їй скласти калькуляцію, «аби вода стала дешевшою, бо вона є дуже дорогою», – пояснила посадова особа КП «Дружба» і копій платіжних документів так і не надала.

Загалом ситуація в Джуринській ТГ є досить критичною. Як пояснюють жителі місцевих сіл, води в басейні водогону вистачало би сповна, якби відповідальні особи зробили поточний ремонт і ліквідували прориви. В глобальному сенсі, потрібен ремонт труб, які не мінялись ще з радянських часів. Місцеві жителі переконані, якби КП «Дружба» спрямувало людські кошти на обслуговування водогону, то всі проблеми з водою були би вирішені. Однак на сьогоднішній день КП «Дружба» не може відзвітувати перед громадою в середньому на півмільйона гривень.

Тому виникає сумнів в законній діяльності цього підприємства. Голова ж громади, Галина Попсуй повністю підтримує стан речей в діяльності КП. Є ймовірність, що ця організація створена як ідеальна форма відмивання людських коштів в кишеню перших осіб громади. Потрібна правова оцінка правоохоронних органів. За нашою інформацією, це питання набуло суспільного резонансу і його обговорюють вже в кулуарах Верховної Ради України.

Діями голови Джуринської ТГ обурені і родини військовослужбовців. Матері захисників України, які проживають в Джуринській територіальній громаді нарікають, що гуманітарна допомога, яка була передбачена їх родинам, осіла на рівні Джуринської ТГ й до них так і не надійшла. Така ж ситуація з вимушеними переселенцями. Відомо, що гуманітарна допомога в Дружинську сільську раду надходить, але, як скаржаться переселенці, далі по місцевих селах не розподіляється.

Таке ж зневажливе ставлення Галина Попсуй проявляє до захисників України

Так, у березні цього року жителі місцевих сіл самотужки виготовляли м’ясні тушонки для передачі на фронт. Як повідомляють наші джерела, за наказом голови у потрібний час тушонку на передову так і не віддали. Кілька тисяч банок курятини досі знаходиться в Джуринській ТГ. Частина м’яса вже зіпсувалась в умовах літньої спеки.

Мало того, на загальних зборах села Покутине, що відбулись у липні цього року, Галина Попсуй публічно наголосила, що тримає тушонку до періоду, «коли наші військові будуть відступати і на території нашої громади буде проходити лінія фронту». Що саме мала на увазі пані голова?

Також голова зібрала щоденний заробіток готівкою з працівників комунальних організацій цієї весни. Куди і на що – невідомо.

Так, аби мати повну владу в межах Джуринської громади, Попсуй призначила «зручних» та маргінальних старост, які, за словами місцевих жителів, фактично виконують роль маріонеток і давно «здали» інтереси своїх громад.

Загалом такі методи роботи голови громади нагадують режим 90-х: утиски людей, авторитаризм, безкарність

Жителі Джуринської громади вже визнають, що помилились у виборі голови. Сама ж Попсуй не приховує, що її безмежну владу на Шаргородщині «покривають» високі посадовці у Вінниці.

На разі жителі місцевих громад налаштовані рішуче. Зазначають, що на залякування влади вже не реагують і будуть стукати у всі можливі двері, поки їх не почують, адже життя без води – неможливо.

Від редакції: готові вислухати аргументи голови Джуринської громади.

Сергій Іванов