За результатами опитування, проведеного соціологічною групою “Рейтинг” на замовлення Центру аналітичних досліджень (CISR) Міжнародного республіканського інституту (IRI) 27-28 червня.

Згідно з оприлюдненими у четвер результатами опитування, 98% респондентів ствердно відповіли на запитання, чи вірять вони, що Україна виграє війну.

У попередньому опитуванні, проведеному в квітні, у перемогу України у війні вірили 97%.

На запитання, чи підтримують вони дії президента Володимира Зеленського, 59% відповіли, що рішуче підтримують та 32% – що скоріше підтримують. Таким чином, загалом підтримують дії президента 91% опитаних. При цьому рішуче не схвалюють їх лише 2% респондентів, ще 5% – скоріше не схвалюють.

При цьому підтримка Зеленського дещо знизилася порівняно з квітнем, коли про рішуче схвалення заявили 74% опитаних та 20% відповіли, що скоріше схвалюють.

Дії Збройних сил України повністю підтримують 88% опитаних, скоріше підтримують – 10%. Таким чином, 98% українців схвалюють дії армії

Водночас, згідно з опитуванням, в останні місяці зросла підтримка членства в НАТО. 72% українців підтримали б вступ до альянсу, якби референдум проводився зараз. Це стрибок на 13 процентних пунктів, порівняно з опитуванням, проведеним у квітні.

Нове опитування також показує, що переважна більшість українців не вірять, що поступляться територією російським загарбникам. 64% вважають, що Україна збереже всі території від своїх міжнародно визнаних кордонів у 1991 році після нинішньої війни. Ще 14% вважають, що Україна поверне собі територію, яка була під її контролем до нападу Росії 24 лютого.

На запитання “На які поступки ви особисто готові піти, щоб покласти край війні?” 40% відповіли, що ні на які. 29% вважають, що Україна може заявити про нейтральний статус та відмовитися від вступу до НАТО. 8% відповіли, що російська мова може бути визнана другою державною. 6% вважають, що Україна може визнати так звані “ДНР” і “ЛНР” незалежними державами в межах, які були окуповані до 24 лютого, а 5% готові визнати Крим частиною Росії.

Андрій Власенко