Російські ЗМІ нагнітають демонізацію навколо якихось вигаданих ними нациків-бандерівців, до яких чомусь приписали штатний підрозділ ЗСУ “Азов”. Аби хоч якось виправдати свої звірства на окупованих територіях України, кремль підгодовує населення країни черговими страшилками і готує до ще одного свого воєнного злочину. Теракт проти полонених-азовців в Оленівці вже продемонстрував світові повне ігнорування росією міжнародного правопорядку.

Тепер окупанти готуються до страти решти полонених з “Азовсталі”. Попередньо ворог збирається це зробити на День Незалежності України. З цього приводу влада та родичі полонених уже звернулися до гарантів безпеки наших полонених захисників, ООН та Міжнародного Червоного Хреста. Вимагають виконати свої зобов”язання.

А військовий експерт Олег Жданов назвав можливі шляхи звільнення бійців “Азова”, які перебувають в полоні у російських окупантів. Він вважає, що є кілька варіантів звільнення українських військовополонених.

Великий обмін. Для цього нам потрібно почати контрнаступ, щоб взяти велику кількість російських солдатів в полон. Тоді так, великий обмін, припустимо, одного нашого солдата на кілька російських. Також це може бути контрнаступ наших військ, тому що там всього лише кілька десятків кілометрів від лінії фронту до Оленівки, де вони утримуються. І третій варіант – це може бути якась спеціальна операція“, – сказав експерт.

На думку Жданова, зараз Росія робить все можливе, щоб не віддавати Україні “азовців”

“Вони збираються влаштувати судилище в Маріуполі над ними, щоб звинуватити їх у тероризмі, хоча який може бути тероризм. По-перше, вони комбатанти, вони військовослужбовці регулярних Збройних сил країни, вони офіційні особи. Солдата не можна звинувачувати в скоєнні злочинів, якщо він їх не скоював особисто. Він виконував наказ, він перебуває під присягою перед своєю країною. Росія творить цілковиту дикість“, – зазначив він.

Також експерт нагадав, що під час “дебальцевської операції” батальйон “Азов” відкинув російські війська від Маріуполя і зайняв населений пункт, що забезпечив досить велику дистанцію від лінії фронту.

“І за це тепер їм мстити? За те, що вони захистили свою країну, свій будинок, свою сім’ю? Ми розуміємо, що таке рф. Це дійсно не країна, це банда якась”,- зазначив Жданов.

Раніше в Маріупольській міськраді заявили, що окупанти встановлюють клітки для показового”суду” над полоненими у міській філармонії. Це підтвердив і ватажок “ДНР” Денис Пушилін.

Як уже повідомлялось, в російському полоні може перебувати понад 2,5 тисячі військових з “Азовсталі”.

У російському полоні залишається 131 жінка з “Азовсталі”

“Серед них є ті, які служили в полку “Азов”, військові медики, прикордонниці, 36-та бригада морпіхів, нацгвардійці, Збройні сили та інші формування. Також 33 медиків, яких вважають не комбатантами за Женевськими конвенціями”, — повідомила віцепрем’єр-міністерка – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

За її словами, те, що росія зробила з українськими військовополоненими в Оленівці – це терористичний акт, за який світ мав би внести росію до переліку держав-терористів або таких, що фінансують тероризм.

Нагадаємо, що після наказу верховного головнокомандувача припинити оборону Маріуполя та зберегти життя бійців в російському полоні опинилося понад 2,5 тисячі “азовців”. Частину полонених українських військових перевезли в селище Оленівка. У ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка, де утримувались українські військовополонені, стався вибух. російська сторона заявила про загибель 50 українських військових, ще 70 отримали тяжкі поранення. Представники міжнародних організацій на місце вибуху допущені не були.

Сергій Бойчук