Погода «хворіє»… 5 січня у Вінниці зацвіли жовтими квіточками кущі дроку. На трасі поблизу Вороновиці продають маленькі букетики підсніжників — по 25 грн. кожний.

Наші читачі з різних районів Вінниччини шлють повідомлення про квітучі посеред зими каштани, бузок, троянди, проліски, фіалки, живий кріп та петрушку на городі. Грунт не замерзає, бджоли прокинулись і вилітають із вуликів… Середньорічна температура в Україні підвищується навіть швидше, ніж в середньому на земній кулі. Про це повідомив директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда.

– Причина одна — глобальне потепління! Що стосується України, то тут глобальні планетарні та регіональні тенденції майже однакові, хоча на території України середньорічна температура в цілому підвищується швидше, ніж по території земної кулі, — наголосив Микола Кульбіда.

За його словами, в Україні, як і в усьому світі, починаючи з 80-х років минулого століття, розпочалось відчутне зростання річної температури повітря. За ці 40 років температура найхолодніших місяців, зокрема січня, зросла на 2-2,5 градуса та значно скоротилась тривалість сніжного зимового періоду. Крім того, директор Укргідрометцентру зазначив, що також збільшилася кількість літніх теплових рекордів. Так, протягом останніх 20 років практично на всій території України температура влітку сягала до 40 градусів тепла.

Чи не в кожних новинах бачимо і чуємо про небезпечні природні явища. Практично на всіх континентах Землі несподівано виникають смерчі, урагани, тайфуни, страшні снігопади, повені, дуже сильні зливи, через які гинуть люди.

– Ці аномалії сигналізують про розбалансовану кліматичну систему планети Земля, — вважає Микола Кульбіда.

Втім, Кульбіда підкреслив, що тепла зима в Україні позитивно впливає на засіяні озимі культури — за таких умов вони продовжують вегетацію та не замерзають.

Науковці вказують, що про катастрофічне потепління у нашій країні не йдеться. Нині ми навіть не досягли погодних умов Київської Русі, коли на широті Києва було тепло, як на Балканах. А в часи трипільської культури українцям вдавалося збирати впродовж сезону два врожаї. Для того, щоб відбулися кардинальні кліматичні зміни, потрібні сотні років. Нам ще рано відвикати від зими, яка все одно принесе кілька хвиль холодного арктичного повітря.

Цієї зими ще будуть мороз, сніг дощі, відлиги… У ДСНС попередили, що через рясні снігопади в Карпатах на високогір’ї Івано-Франківської та Закарпатської областей можливі сходження лавин.