У Повітряних силах Збройних сил України вважають, що попри вибухи на військовому аеродромі “Саки” в окупованому Криму Росія продовжить його використовувати, адже злітна смуга там не постраждала.

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат пояснив: Це для ворога дуже сильний “укол”, неприємний. Знищено більше 10-ти одиниць авіаційної техніки. Імовірно, що знищено і льотний склад, і інженерний склад, який обслуговував ці літаки…

Безумовно, противник приховує ці втрати, а на знімках і на відео видно, що там є сліди ураження рашистів – червоні сліди. 

Це, безумовно, дуже болючий удар. Фактично, таке вперше сталося. Що саме сталося, ми говорити не можемо. Є в нас офіційні версії, що сталася “бавовна” (від неправильного перекладу слова “хлопок” – ред.).

Чи відновлять вони аеродром?

Його фактично відновлювати й не потрібно було. Уражено вибухами стоянку літаків. Знищено техніку.

Можливо, знищено склад артилерійського озброєння: ракети й бомби, які там зберігалися. Можливо, також, склад паливно-мастильних матеріалів.

Основне на аеродромі – це злітно-посадкова смуга. Злітно-посадкова смуга там працює. Відновити аеродром не проблематично.

“Я думаю, що вони вже його відновлюють, питання лише про безпеку. Для літака перелетіти з одного аеродрому на інший – не велика проблема”, – сказав речник Повітряних сил України. 

Ігнат додав, що у Криму є близько 5 аеродромів, які російська авіація активно використовує для агресії проти України, а загалом навколо нашої країни їх в РФ десятки.

Отож, треба укріплювати протиповітряну оборону. Щоб збивати і літаки і ракети, скільки б їх не було.

Андрій Власенко