Цей скандал прогримів на всю Україну напередодні Нового року…

– Після уроків, о 16.20, хлопчик прийшов до школи. У дитини був сильний стрес, він плакав… Тим більше уроки у першачків давно закінчились. Наші працівники побачили у Владика на обличчі свіжі садна та сліди від ударів, набухлі синці… Терміново зібрали комісію з адміністрації школи, соціального педагога, шкільної медсестри, ми викликали медиків «швидкої допомоги» та поліцію, повідомили службу у справах дітей. На його тілі були виявлені численні ушкодження. Чесно кажучи, це справжній шок, – розповів директор 27-ї школи Олексій Терновой. – Зляканий хлопчик пояснив, що його щойно вдома побила мати. Пряжкою від сумки, за те, що розлив борщ… Вигнала на вулицю. Тож хлопчик і прийшов до школи. Більше йому не було куди йти. Ми супроводжували дитину до лікарні «Центру матері та дитини».

Як повідомили у прес-службі обласної поліції, крім тілесних ушкоджень, у дитини діагностували гостру респіраторну вірусну інфекцію та підвищену температуру. Відкрито кримінальне провадження за статтею 166 ККУ (злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною, що призвело до тяжких наслідків). За цей злочин передбачено покарання до п’яти років ув’язнення. Оперативники опитують сусідів, вчителів, товаришів хлопчика, призначено ряд експертиз. Однак у поліції кажуть, що жінка заперечує побиття. За її словами, син пішов на прогулянку і повернувся додому побитим.

До речі, жінка вже потрапляла у поле зору поліції через свої «методи виховання». Кілька місяців теж було розпочато кримінальне провадження за статею ККУ про побої і мордування. Досудове розслідування триває.

Вчителі теж не розуміють мотивів нелюдської жорстокості… Вірять у справедливість.

– Ми навідали Владика у лікарні. Принесли хлопчику іграшки, солодощі – аби дитина не відчувала себе самотньою. Подарували й символ Нового року – песика. І найголовніше, що на його обличчі вже є посмішка. Потроху оговтується. Особливо серйозних нарікань на нього не було, – каже Олексій Терновой. – Чи раніше у них вдома були такі інциденти, нам поки офіційно невідомо. Бо ж хлопчик цієї осені лише пішов до першого класу.

Як повідомив заступник головного лікаря Центру матері й дитини Сергій Чечуга, дитина одужує у лікарні. Волонтери та небайдужі вінничани цікавляться, як допомогти Владику та вже передають йому солодощі й подарунки. У міській службі у справах дітей кажуть – після остаточного одужання хлопчик додому поки не повернеться.

– Відбулось термінове позачергове засідання комісії з питань захисту прав дітей при виконкомі міської ради під керівництвом заступника міського голови Галини Якубович, – пояснила начальник відділу захисту прав дітей Людмила Марценюк. – Головне завдання – убезпечити хлопчика від небезпечного середовища. Тож прийняте рішення направити дитину на тривалий термін до центру соціально-психологічної реабілітації. Там хлопчик отримуватиме психологічну допомогу, харчування, відвідуватиме школу. Що буде далі – стане відомо вже після висновків слідства. Бо мати так само пояснює, що не била свою дитину. Запевняла так й на засіданні комісії… Хоча вже після першого інциденту влітку із цією родиною тісно працювали соціальні служби, психологи.

Сусіди розповідають про жінку та дитину різне. Відомо, що жінка виховує хлопчика сама. Але неблагополучною її не називають. Вона робила кухарем у дитячому садочку, де великі вимоги до здоров’я та стану працівників. Але наводять різні факти…

— Дитина півдня була голодна, не було мами вдома. Хлопчик волав з балкона, що їсти хоче.

Редакція готова вислухати інші точки зору на цю ситуацію.