Там був затриманий. Але, за повідомленням Арестовича, він уже у Херсонській області і воює проти України. Намагається допомогти російським військам уникнути котла та пробує організувати наступ. Що з цього вийде – побачимо. Але чи приєднався до нього наш земляк Абвер? Колишнього так званого «міністра оборони ДНР», терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) затримали в окупованому Криму. Він із підробленими документами їхав на війну в Україні.

Про це пишуть «Новини Донбасу» з посиланням на російські Telegram-канали і так званого «соратника Гіркіна» Олександра Жучковського. У мережі з’явилася інформація, що Гіркін потрапив на півострів за підробленим паспортом, в якому було вказано ім’я Сергій Рунов. Пізніше з’явилася інформація, що Гіркіну таки вдалося прорватися крізь кордони.

Подробиці затримання Стрєлка вже повідомив радник глави Офісу президента Олексій Арестович в ефір «Фейгин LIVE»:

«За деякими даними, його відпустили і пропустили воювати в Херсонську область. Так що ми маємо шанс побачити цю «героїчну» людину, яка йде в атаку, де-небудь під Снігурівкою», — заявив співрозмовник.

Арестович додав, що «він пройшов в Херсонську область, не в Запорізьку».

Нагадаємо, Ігор Гіркін не раз критикував дії військово-політичного керівництва рф під час широкомасштабної війни з Україною, яку Кремль почав рано-вранці 24 лютого поточного року.

Зокрема в серпні він стверджував, що зараз провал російської військової стратегії в Україні — «наявний», і запропонував перефарбувати Кремль у «жовто-блакитний» колір.

Як відомо, заступником Гіркіна під час його звірств у окупованому Слов’янську в 2014 році був наш земляк Сергій Здрилюк, більш відомий як Абвер.

На Оратівщині досі проживають його родичі. Сам Абвер з 2014 р. проживав у Криму. Там він колись навчався у військовому училищі і познайомився зі своєю майбутньою дружиною, донькою генерала Наталею, котра працювала перекладачем. Після деокупації Слов’янська Абвер повернувся в Крим. Там працює на власному підприємництві у Бахчисарайському районі. Вирощує зернові, бобові та насіння олійних культур.

Але на цьому Абвер не зупинився. Знову пішов в політику. Брав участь у виборах від КПРФ. На з’їзді комуністів було створено «комітет звільнення УРСР». Сергія Здрилюка обрано співголовою новоствореної структури. Там він з трибуни цитував Сталіна і звинувачував Україну в неонацизмі. А ще заявив про бажання відновити УРСР. Тоді з’явилися у мережі фото агітаційної листівки з Криму Здрилюка. На ній у всій своїй красі Сергій Здрилюк балотується у депутати від Комуністичної партії Росії під гаслом «Работать для людей!»

Між тим, Україна назавжди запам’ятає Абвера як праву руку полковника ГРУ Ігоря Гіркіна (Стрєлкова). 12 квітня вони разом з бойовою розвідувально-диверсійною групою з’явилися на Донеччині, а вже наступного дня вчинили збройний напад на співробітників СБУ, під час котрого один співробітник української спецслужби загинув, а троє були поранені. За даними СБУ встановлена причетність Абвера до викрадення у Донецькій області представників ОБСЄ.

Сам Сергій Здрилюк не так часто давав інтерв’ю ЗМІ, але одного разу погодився на відверту розмову.

– З матір’ю я спілкуюся по телефону практично кожен день. А що стосується українських ЗМІ і спецслужб, то швагру довелося взяти вила, щоб вони більше не заходили на наш двір. Це там, у Вінницькій області, звідки я родом… Тоді виникли проблеми у старшого брата. І оголосили, що я є особистим ворогом президента України Порошенка, тому мого брата чекає термін. А українські спецслужби взагалі, за наявними даними, записали мене першим в списки на ліквідацію — як головного терориста. Так, є і такі односельці, які, проходячи повз наш будинок, плюють на ворота, але більша частина підтримує з нашою сім’єю нормальні стосунки, — шокував зізнаннями Абвер.

Але, як з’ясували наші журналісти, брат Сергія Здрилюка був лісничим у Вінницькому районі. Там стріляв у чоловіка. Невдовзі потерпілий помер у лікарні. Тому кримінальна справа дійсно була, але зовсім не через те, що Сергій Здрилюк воює на боці Стрєлкова. Бо це сталося навіть раніше аніж він засвітився в банді терористів. Очевидно, що брат втік від кримінального переслідування до Абвера у Крим. Бо на території України він також у розшуку.

Відомо, що до 2003 року Сергій Здрилюк входив до штату СБУ, але був звільнений за співпрацю з російською розвідкою. Перейшов на роботу до податкової інспекції, звідки його звільнили за хабарі. А ще відома інша, не менш шокуюча діяльність Абвера — він писав доповідні записки кураторам з ФСБ на Стрєлкова та своїх колег Похмурого, Ходаковського та інших фігурантів. У результаті злили самого Абвера. Він досі залишається в обоймі терористичної збірної.

Сьогодні СБУ стосовно

Сергія Здрилюка розслідує кримінальне провадження за підозрою в скоєнні злочину за ч. 1 ст. 258-3 КК України (створення терористичної групи чи терористичної організації). Він оголошений у розшук. Чи приєднається він зараз до Гіркіна – мало ймовірно. Бо Сергій Здрилюк одразу після інтерв’ю Гіркіна Дмитру Гордону відхрестився від нього. Більше того, назвав маніакальним і жорстоким вбивцею. А Сергій Здрилюк, мовляв,  ніякого стосунку до катувань і вбивць наших полонених в Слов’янську не має ніякого відношення. Що ж, всі вони потенційні кандидати на Гаазький трибунал. І, якщо доживуть, з усіма там розберуться.

Андрій ВЛАСЕНКО