Директор департаменту комунального господарства та благоустрою ВМР Юрій Семенюк запевняє, що пам’ятник знак буде на площі Шевченка і все виглядатиме красиво, рідні загиблих воїнів зможуть переконатися, що їх близьких достойно вшанували.

Пам’ятний знак воїнам АТО та інформаційне табло було встановлене на Європейській площі, біля “Меморіалу слави” у 2015 році.

Як повідомив перший заступника директора департаменту архітектури та містобудування міської ради Євгенія Совінського, комплекс “Меморіал Слави” вирішили трансформувати після численних звернень вінничан. Бо ця локація є пропагандистською, створеною ще радянською владою.

– Сквер біля Вежі Артинова трансформується і має в подальшому стати тим міським простором, який містяни та гості Вінниці можуть використати для прогулянок та відпочинку. Саме таку ідею закладали вінничани 100 років тому, коли формували генеральний план розвитку міста і територію біля Вежі мали намір розвити як сад. Але радянська влада кардинально змінила наміри громади і перетворила це місце на осередок пропаганди – так зване “місце слави” окупантів України, – пояснив Євгеній Совінський.

Вчора пам’ятний знак “Пам’яті Небесної сотні та Героїв АТО” та інформаційне табло демонтували з наміром встановити його на площі Тараса Шевченка біля Свято-Преображенського кафедрального собору. Вони будуть розташовані поруч.

– Ми переносимо об’єкти малої пластики з площі Європейської на площу Тараса Шевченка. Додатково оформлюємо камінь з цитатою Шевченка, як символом української волелюбності та патріотизму. Все виглядатиме красиво і рідні загиблих воїнів будуть бачити, що їх близьких достойно вшанували, – розповів директор департаменту комунального господарства та благоустрою ВМР Юрій Семенюк.

Перенесення пам’ятного знаку та інформаційного табло рідні загиблих АТОвців сприйняли не однозначно. Батьки полеглих воїнів вважають, що їхні сини віддали життя за Європейське майбутнє України, тому заслуговують бути саме на Європейській площі.

–  Сергій Моргунов, Сергій Борзов, депутати, хтось з вас пояснить батькам загиблих, для чого демонтували стелу пам’яті загиблим з Європейської площі? Бо після демонтажу “Меморіалу слави” з’явився ласий шматочок землі, на якій можна відкрити прибутковий бізнес? Та от біда, стела пам’яті захисникам заважає втілювати бізнес інтереси? Чому демонтаж потрібен був під час війни, у вас важливіших проблем на сьогодні немає?

Якщо питання зі стелою не вирішиться так, як хочуть цього батьки загиблих, то, думаю, питання може вирішуватись у суді, так як у Сутисках, де поданий позов до голови ОТГ, який переставляє банер з портретами загиблих відповідно своїм інтересів, – вважає мама загиблого айдарівця Олександра Скиби.