Український ринок житлової нерухомості завмер через війну. Кількість угод з купівлі-продажу квартир у квітні-червні 2022 року обвалилася у 7,7 раза порівняно з тими самими місяцями 2021 року, – повідомляє OBOZREVATEL. 

Але найближчим часом на ринку житлової нерухомості України з’явиться новий великий покупець – держава, яка купуватиме і орендуватиме житло для українців, які втратили будинки під час війни. Це змусить забудовників приділити більше уваги здачі квартир з ремонтом та меблями.

Такий прогноз озвучила експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак. Вона вважає, що купувати житло в Україні найближчим часом будуть три категорії:

  • українці – для себе;
  • приватні інвестори під здачу в оренду;
  • держава для покриття потреби в новому житлі людей, які втратили житло.

І якщо перші дві категорії діють вже давно, то третя спричинить створення державно-приватного партнерства на ринку нерухомості. Берещак вважає, що бізнес та влада будуть змушені піти на поступки один одному.

Так, забудовники пропонуватимуть державі додаткові опції, наприклад, готові квартири з ремонтом та меблями. А з боку держави буде потрібна швидка оплата “замовлень” або система преференцій щодо оплати оренди землі.

При цьому експерти не радять чекати на сильне падіння цін на житло.Зауважимо, що в Україні з 1 жовтня 2022-го стартує оновлена держпрограма “Доступна іпотека” за пільговими умовами.