Заступник директора департаменту інформації та друку МЗС РФ Іван Нечаєв заявив, що Москва не сприймає пропозицію щодо створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС.

«Интерфаксу» Нечаєв повідомив: “Неприйнятні пропозиції щодо демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС. Їх реалізація зробить станцію ще більш вразливою“.

У той же час Москва очікує поїздку інспекторів МАГАТЕ на ЗАЕС “найближчим часом”.

42 країни світу у спільній заяві закликали Росію вивести своїх військових із Запорізької атомної електростанції, наголошуючи, що їхнє перебування там створює загрози для її безпечної роботи.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш минулого тижня закликав негайно припинити військові дії поблизу електростанції та створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС. До цих закликів приєднався і головний дипломат ЄС.

В ООН відкинули звинувачення з Росії про те, що нібито це Секретаріат ООН блокує візит Міжнародного агентства з атомної енергії на Запорізьку АЕС, що перебуває під контролем російських окупаційних військ.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова забезпечити належний контроль і місія МАГАТЕ може бути направлена на захоплену ЗАЕС в легальний спосіб і дуже швидко.

Нещодавно персонал Запорізької АЕС звернувся до світової спільноти врятувати світ від катастрофи:

“Ми переконані, що колективний розум і добра воля можуть змусити замовкнути гармати й не допустити непоправного. Наслідки можуть виявитися на порядок жахливішими, ніж результати трагедій у Чорнобилі та на Фукусімі.

У світовій практиці атомної галузі немає аварійних планів, розрахованих на захист ядерних об’єктів у ситуації, коли вони стають територією бойових дій”.

Працівники станції відзначають, що за 5 минулих місяців “порушено безліч правових норм, принципів і регламентів забезпечення безпеки у сфері поводження з мирним атомом”, а в останні два тижні атомна станція стала, “по суті, ціллю безперервних військових атак.

“Наша планета така маленька, і безглуздо припускати, що на ній десь можна буде сховатися від наслідків масштабної ядерної катастрофи”, – йдеться у зверненні.

Андрій Власенко