Як буде організовано учбовий процес в новому навчальному році, роз’яснили заступниця Вінницького міського голови Галини Якубович та директорка департаменту освіти міської ради Оксани Яценко.

– Таких викликів, які зараз стоять перед нами, ще не було у жодному навчальному році. Проте, ми робимо все можливе, щоб діти були у безпеці і щоб всі учні, батьки яких хочуть, щоб вони навчались онлайн, мали таку змогу. У Вінницькій територіальній громаді є 44 школи комунальної форми власності, з них 30 мають укриття. 14 шкіл укриттів не мають, частина з них, де є така можливість, вже уклали угоди з власниками сховищ поруч, – каже Галина Якубович.

14 червня було надано лист ДСНС з рекомендаціями щодо облаштування найпростіших укриттів. З серпня – на законодавчому рівні внесені та дозволено оплачувати ремонтні роботи в укриттях за рахунок бюджетних коштів. Тож зараз в укриттях закладів освіти тривають ремонтні роботи, щоб вони відповідали всім рекомендаціям.

– Ми знаємо, як організувати освітній процес, а щодо безпеки – нам допомагала служба ДСНС методичними рекомендаціями. Певні обсяги ремонтних робіт в укриттях виконали самі колективи закладів освіти, також допомогли батьки школярів. Хтось приходив і працював фізично, хтось допомагав технікою. Ніяких коштів на облаштування укриттів не збирали. Ми дуже вдячні батькам, які самі пропонували свою допомогу, – подякувала Галина Якубович.
Директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко розповіла про опитування батьків щодо того, у якому форматі вони хочуть, щоб навчались їхні діти:
– Станом на 1 серпня 83% батьків бажають, щоб для їх дітей організували навчання в онлайн-форматі, 17% – офлайн. Департамент освіти постійно моніторить думку батьків щодо організації освітнього процесу в оптимальному форматі.
До прикладу, у школі є 5 перших класів. З них для офлайн навчання буде сформовано один клас. Решта класів разом зі своїми вчителями будуть займатись онлайн. Якщо в одному закладі двоє дітей, які бажають навчатись офлайн, а в іншому, що поруч, є вісім, ми пропонуємо об’єднати учнів в один клас в школі, де є укриття, – розповідає Оксана Яценко.
Також очільниця департаменту освіти зазначила, що у кожній школі схему організації освітнього процесу формує педагогічний колектив.
– Не всі школи мають найпростіші укриття, але ми допомагаємо їм шукати варіанти, або укладати договори з власниками будівель, де вони облаштовані, або організовувати навчання класів на базі інших шкіл, де є така можливість, – зазначила Оксана Яценко.
Як будуть навчатись школярі, в одну чи дві зміни, буде залежати від кількість бажаючих займатись офлайн та місткості укриттів. Щодо розкладу роботи – кожен заклад визначає його самостійно. Він буде доведений до відома учнів та їхніх батьків.
Усі укриття в закладах освіти забезпечені необхідним обладнанням. Разом із дітьми в них перебуватиме і медична сестра та інші працівники школи. Колективи закладів освіти проходять безкоштовні курси «Першої домедичної допомоги», які проводить Вінницька обласна організація «Товариство Червоного Хреста України».