Цьогоріч він пройшов усьоме. 12 січня на площі перед місцевим будинком культури зібралося 20 сільських територіальних громад та одна об’єднана Росошанська громада.
– На фестиваль з’їжджаються територіальні громади нашого району. Звичайно, разом з ними є й керівники територіальних громад, які сьогодні очолюють наших щедрівників. За святковими столами різдвяні калачі, випічка, те, що приготовлено руками наших найдорожчих господинь. Сьогодні дійсно чудове свято. На обході територіальних громад керівники нашого району завітали у кожну хату, де їх щиро зустріли господиня та господар, де їх припрошали скуштувати священну святкову кутю та різдвяний калач. І звичайно, пісня, від серця, від душі. Також сьогодні на святі «Різдвяне диво провели два конкурси – конкурс на кращий різдвяний калач та конкурс на краще виконання колядки чи щедрівки. Вперше сьогодні на нашому святі проходила акція, де презентувався перекидний календар від нашої благодійної громади. Вилучені кошти підуть на благодійні акції. Це громада, яка допомагає учасникам АТО. Також сьогодні проводили акцію «Подаруй солдату на Святвечір подарунки». Із кожної територіальної громади були даровані чи то калачі, чи різдвяні пампушки, випічка. Потім це все ми завеземо до нашого військового госпіталю у Вінницю. Тому що сьогодні ми також дякуємо солдатам, які зберігають наш мир, які дають нам можливість зустріти гарні різдвяні свята- розповідає керівник колективу районного будинку культури Вікторія Терлецька.
Оцінювали підготовку громад до фестивалю представники місцевої влади. Найкраще защедрував, на думку журі, вокальний жіночий ансамбль «Оберіг» Зозівського будинку культури, а в номінації «Кращий різдвяний калач» перемогла Трощанська сільська територіальна громада.
– Уся випічка домашнього приготування. Кілька калачів із справжньої української печі. Випікаю короваї вже років 5 за бабусиним рецептом. Рецепт не дам, це таємниця сімейної традиції. Вчу й дочку випікати, вона мені часто допомагає. Усю випічку пороздаємо добрим людям. Усі охочі зможуть почастуватись, – розповідає майстриня Людмила.

Сергій СЕМЧУК,
Фото Олексія Бойка