Вже другий раз з початку повномасштабного вторгнення російської окупаційної армії, американське посольство попросило своїх громадян напередодні 24 серпня негайно покинути Україну. В Офісі президента відреагували на це з легким розчаруванням, мовляв, може варто змінити підхід у боротьбі з агресором і проявити світове лідерство. Чому така реакція – перебільшення загрози чи привід заохотити партнерів до ще більшої співпраці?

Рішення американців, мабуть, зрозуміле, справа в тому, що в них діє певний протокол: якщо спеціальні служби попереджають про загострення ситуації, про розширення кількості тих ударів, які можуть бути завдані по ключових містах, і столиці в першу чергу, то вони так чи інакше на це змушені реагувати.

Тому ми до цього, з одного боку, повинні ставитися спокійно, з іншого боку – ми не повинні це толерувати максимально, якщо можна так сказати, і звертати увагу на те, що краще обмежуватися не якимись там попередженнями, а надавати реальну допомогу.

Так, як, наприклад, робить Польща, президент якої не побоявся приїхати в нашу країну і тут сьогодні перебуває. Він таким чином власним прикладом показує, що не боїться і він буде з Україною до того часу, доки ми здобудемо перемогу“, – зазначив політолог.

Рейтерович додав, що, на його думку, заяви Офісу президента також абсолютно нормальні, що ви, мовляв, не стільки робіть якісь там попередження, а скільки допомагайте нам, особливо у тих сферах, на які ми звертаємо увагу.

Тому що на сьогоднішній день Україна, насправді, не просить більше, ніж нам потрібно. Ми просимо рівно стільки, що дозволить нам перемогти і створити врешті-решт тут безпечну атмосферу, в тому числі і для представників інших країн, які чи з питань бізнесу, чи з питань дипломатії, чи з питань культури, чи просто з питань туризму (сподіваємося, що рано чи пізно це також буде) перебувають у нашій державі“, – підсумував політолог.

Нагадаємо, радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк прокоментував рекомендації іноземних посольств своїм громадянам залишити Україну у зв’язку з можливими ракетними обстрілами РФ. Він зауважив, що окупанти вже пів року тероризують населення України через дефіцит глобального лідерства, політичної волі та брак зброї.

Сергій Бойчук