Громадські активісти «ЛС» переконані, що понад 16 років на Вінниччині діє організоване злочинне угруповання «Партія вінничан», яке, зловживаючи владою, привласнило численні ресурси вінничан: кошти, землі, майно. Далі – що повідомляє Державне бюро розслідувань та точка зору ГО «Ліга справедливості».

ДБР перевіряє законність будівництва 25 об’єктів житлової і комерційної нерухомості. Ось що повідомили у пресслужбі Державного бюро розслідувань: працівники ДБР перевіряють схему незаконного збагачення службовими особами Державної інспекції архітектури та містобудування (до 15 вересня 2021 року — Державна архітектурно-будівельна інспекція України) і чиновників міськради на оборудках із будівництвом у Вінниці.

Починаючи з 2018 року, у Вінниці здійснюється будівництво 25 об’єктів нерухомості житлового та комерційного призначення. Встановлено, що дозвільну документацію та погодження на зведення цих приміщень працівники ДАБІ (нині — ДІАМ), а також ряд чиновників департаментів міської ради, видавали протиправно. Зокрема всупереч вимогам законодавства дозволи на будівництво видавались у межах рекреаційних, санітарно-захисних зон та прибережних смуг. Дозволи на будівництво також видавались і на ділянках, де це могло нести загрозу життю та здоров’ю людей, адже значно ускладнювало роботу рятувальних служб у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Чиновники протиправно вилучали землі з фонду територіальної громади, у тому числі робили це за заниженими цінами, що завдало збитків державним інтересам. За оперативними даними, задля реалізації своїх протиправних намірів чиновники пролобіювали низку кадрових призначень наближених до них осіб у структуру, яка б мала контролювати будівництво.

Таким чином, посадовці володіли повною інформацією щодо неправдивих відомостей, які містилися в документації, зокрема щодо площі, кількості поверхів, висоти приміщень та цільового призначення будівництва. Відповідно, підконтрольні їм працівники правоохоронних органів, уповноважені виявляти та реагувати на такі правопорушення, свідомо «закривали» на них очі.

При цьому низка місцевих чиновників за цей час змогла «покращити» своє матеріальне становище на десятки мільйонів гривень. Точна сума незаконно одержаних коштів наразі встановлюється. У рамках кримінального провадження працівники ДБР провели обшуки в службових приміщеннях Вінницької міської ради та в її окремих департаментах.

Досудове розслідування триває. Буде здійснена перевірка вилученої документації та вирішене питання щодо повідомлення певним особам про підозри. Попередня кваліфікація правопорушення: зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364, ст. 368-5 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років. Процесуальне керівництво здійснює Вінницька обласна прокуратура.

Заява ГО «Ліга справедливості»:

Офіс Президента України Зеленського В.О.,
Служба безпеки України,
Державне бюро розслідувань

Наша організація вітає дії Державного бюро розслідувань, яке відреагувало на наші звернення щодо системних зловживань чиновниками та депутатами Вінницької міської ради, зокрема при виділенні земельних ділянок, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України.

Очевидно, що ці злочини могли бути скоєні виключно за попередньою змовою значної кількості людей. Це і працівники відповідних структурних підрозділів виконкому ВМР, які готують відповідні матеріали для рішення, керівники цих структурних підрозділів, які погоджують ці проєкти, керівництво виконкому ВМР, самі депутати, які «не чують» аргументи щодо незаконності проєктів рішень, що голосуються.

Віталій Дужак

Вже стало загальновідомим фактом існування у Вінниці злочинної організації, відомої серед вінничан як – ОЗУ (організоване злочинне угруповання) «Партія вінничан», діяльність якого полягає у зловживанні владою для привласнення ресурсів вінничан: коштів, земель, іншого майна.

Зокрема крадіжка підвальних приміщень, які належать співвласникам багатоквартирних будинків на праві спільної сумісної власності, під виглядом приватизації.

Під час війни це питання постало особливо гостро, адже разом із вкраденим у вінничан майном члени ОЗУ «Партія вінничан» вкрали і місця укриття вінничан від ракетних обстрілів.

Враховуючи той факт, що в 2006 році технічним супроводом захоплення ОЗУ «Партії вінничан» влади у Вінниці займалась група московських політтехнологів, є підстави перевірити, чи було умислом злочинів ОЗУ «Партії вінничан» не тільки нажива, а й допомога ворогу.

Яскравим прикладом діяльності ОЗУ у місцевій владі є одна зі справ, внесена до ЄРДР №12021020010000917 за нашою заявою про злочин.

Суть злочину – зміна меж санітарної зони біля діючої автозаправки рівно на площу землі під будинком, який будувався. Це відверте, зухвале нехтування здоров’ям і безпекою вінничан неможливе без узгодженості дій усіх учасників цього очевидного злочину.

Також зауважуємо, що одна з ключових учасниць цих підозр – С.Василюк, багаторічна голова комісії з питань законності ВМР від «партії Гройсмана», досі займає посаду керівника департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОВА. Незважаючи на встановлені факти порушень, про що повідомлялось неодноразово.

Неадекватна реакція голови Вінницької ОДА, який відкрито став на захист корупціонерки з «партії Гройсмана», ставить під сумнів об’єктивність позиції обласного керівництва.

Що стало причиною такої реакції обласного очільника — сподіваємось почути відповідь.

Враховуючи системність та значну тривалість (понад 16 років) діяльності ОЗУ «Партії вінничан», тяжкі наслідки її злочинної діяльності, просимо взяти на особливий контроль розслідування цієї справи, додати до кваліфікації статтю 255 Кримінального кодексу України, адже є неприпустимим уникнення покарання ОЗУ «Партії вінничан» та обмеження притягненням до відповідальності поодиноких виконавців.

За дорученням
Ліги справедливості —
Віталій ДУЖАК