Про це вона розповіла на Засідання Ради безпеки ООН.

Росія відповідальна за створення ще однієї загрози для світової спільноти. Росія порушує одне із головних зобов’язань перед світом – захист від ядерних небезпек. Йдеться про Запорізьку АЕС, на яку напала Росія. Росія захопила обʼєкт силою, що могло призвести до атомної катастрофи“, – пояснила Томас-Грінфілд.

Постійна представниця США в ООН наголосила, що росіяни проводять примусову депортацію українців у віддалені райони Росії.

Ми також особливо схвильовані за операції Росії з фільтрації українців, які передбачають примусові депортації. Ці табори відділяють дітей від їхніх батьків, а батьків від їхніх дітей. Російські війська примусово конфісковують українські паспорти та будуть видавати російські. А також примушують школи навчатись за російською програмою. Це ще одна ознака недобрих дій росіян“, – додала вона.

Військова техніка рф розташована у 60 метрах від 5-го реактора ЗАЕС – британська розвідка

«21 серпня 2022 року супутникові зображення показали, що росія зберігає посилену військову присутність на станції та розмістила бронетранспортери в межах 60 метрів від реактора номер п’ять», – йдеться в огляді розвідки Міністерства оборони Великої Британії про війну в Україні за 25 серпня.

Також російські війська, ймовірно, намагалися приховати транспортні засоби, припаркувавши їх під підвісними трубами і арками-проїздами.

Британська розвідка припускає, що «росія готова використовувати будь-яку українську військову активність поблизу ЗАЕС у пропагандистських цілях».

Сергій Бойчук