Під Вінницею будують другий в Україні європейський асфальтний завод. Однак частина сільських мешканців проти сусідства з таким підприємством, вважаючи його роботу небезпечною для  людей та річки, що поряд.

З цього “гарячого” питання минулої суботи біля села Комарова Вінницького району, де розчищається ділянка під будівництво нового сучасного асфальтно-бітумного  заводу, зібралися мешканці Вороновицької ОТГ, староста, депутати, представник заводу для відвертого спілкування віч-на-віч. Це тому, що завод розсварив громаду: одні  “за”, інші “проти”, вважаючи, що пагорб навпроти уже зас…о інше підприємство, засипаючи довкілля та хати рожевим лушпинням. Ініціативна група “противників” звернулася до журналістів, голови ОДА, старости ОТГ стверджуючи, що новий завод буде розташований за 250-400 метрів від житлових будинків, водойми і школи-саду, а це небезпечно.  Відстань вони міряли сажнями.

– Ми не проти робочих місць, не проти асфальтних доріг, але не ціною здоров’я наших мешканців та дітей, – йдеться у зверненні в газету “33-й канал”. – Адже санітарні норми будівництва-1000 м від житла ще ніхто не відміняв і в даному разі вони порушуються. Невже для того, щоб поповнити місцевий бюджет потрібно травити людей?

З цією думкою не погоджуються інші жителі ОТГ, переконуючи, що більшість мешканців “за” побудову європейського у них заводу. Адже ця територія колишнього тракторного стану перетворюється на скотомогильник. Тут біля Немирівської траси на полі викинуті кучугури тушок тварин. Цей скотомогильник “виліз” як розчистили територію під завод. Присутній еколог сказав, що ці тушки можуть бути лейкозними і їх привезли сюди, швидше всього з ближніх сіл, замість утилізації.

Представник інвестора, інженер Вадим Ахмедов повідомив, що на даний час вони отримали дозвіл від ОТГ й розчистили під будівництво майже 30%  усієї 9-ї гектарної площі і найближчим часом розпочнеться будівництво, яке повинне завершитися до літа.

– Ми не збираємося тут нікого труїти і завдавати шкоди навколишньому середовищу, наш асфальтно-бетонний завод типу “Еко-4000” -екологічно-чистий, – каже Вадим Анатолійович. – Його виробила німецька компанія, яка має півстолітній досвід і таких заводів всього два в Україні. Потужність -300 тонн продукції за годину. Плануємо створити  від 150 -200 робочих місць з зарплатою від 350 грн вдень. Будемо надавати перевагу місцевим, щоб не довозити до роботи. Також плануємо збудувати 4-х полосну дорогу від Вінниці до Умані та прокласти місцеві дороги.

Радник голови Вороновицької ОТГ Руслан Штогрин повідомив, що з питання побудови заводу у грудні 2017-го  відбувся “круглий стіл”, де, зокрема, напрацювали положення зі створення екологічної карти ОТГ, по якій можна буде оцінювати кожне підприємство з екологічної точки зору, призначаючи їм екологічну марку-від зеленої до чорної.

Руслан Штогрин назвав зібрання людей громадськими зборами і більшістю голосів виробили наступний план дій. А саме: створити робочу групу для відвідин аналогічного об’єкту у Черкасах; не блокувати роботу інвестора; не створювати провокацій та із числа депутатів створити об’єктивну комісію, яка б провела подвірне опитування серед жителів громади.

Частина присутніх мешканців заперечували й казали, що це не громадські збори, бо про них не  були повідомлені усі мешканці. На їхню думку, “за” асфальтний завод голосують ті, котрі живуть  у Комарові на віддалених вулицях від підприємства та в інших селах. Однак “проти” будівництва ті, хто мешкає по-сусідству над річкою і потерпає від роботи іншого підприємства.

Зі слів керівника села дана земельна ділянка приватна. Її колись продав колгосп за 150  тисяч, щоб виплатити борги перед людьми. А тепер знайшовся вигідний інвестор і вони раді співпраці, від якої бюджет  ОТГ буде мати немалі надходження на розвиток громади.

– Нашим завданням сьогодні є відродження промисловості в селищі, – каже староста ОТГ Олександр Ковінько. –  Раніше у Вороновиці та околицях працювало чимало заводів та фобрик, а в 1990-х вони закрились, занепали та заросли чагарниками. Зараз активно шукаємо інвесторів, ведемо перемовини із власниками заводів щодо перепрофілювання або ж продажу промислових майданчиків. В даному разі нам пропонують робочі місця, наповнення бюджету. І ми раді, що компанія забудовник обрала саме нашу ОТГ для побудови європейського заводу і просимо громаду поставитись з розумінням до цього. Навряд чи хтось допустить, щоб таке підприємство наносило шкоду природі та людям. Принаймні це питання буде контролюватися громадою.

Тим часом мешканці показують як дме лушпинням на їхні хати сусідній елеватор. Кажуть, що так само буде летіти ще й пил з асфальтного заводу.