Ось що повідомляє Вінницька міська рада:

– У Вінниці 30 серпня, розпочнеться інтернет-голосування за перейменування топонімів, що відбувається в межах процесу деколонізації. На голосування винесено 38 топонімів міста, а вінничани зможуть проголосувати за вподобані варіанти нових назв для вулиць, провулків, площ, бульварів протягом 10 днів, тобто включно до 9 вересня.

Про це повідомили на сайті Вінницької міської ради.

Зазначається, що відповідне рішення ухвалили 29 серпня  на черговому засіданні Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки. Експерти Ради спільно з працівниками департаменту правової політики та якості міської ради опрацювали всі пропозиції та зауваження містян щодо перейменування. Надалі було сформовано перелік об’єктів з пропозиціями альтернативних назв.

Так, вінничани зможуть обрати один із запропонованих варіантів для кожної вулиці – голосування пройде з 30 серпня з 8:30 по 9 вересня включно (до 23:59).

У міській раді зазначають, що на мапі міста мають з’явитися назви, що увічнять, зокрема, загальноукраїнську та локальну (місцеву) історію, культуру та події, а також гідно вшанують пам’ять Героїв сучасності, які віддали свої життя у боротьбі проти російської агресії. Загалом на даному етапі перейменуванню підлягають 78 топонімів або 183 вулиці, провулків, бульварів, площ тощо. Щодо частини назв думка учасників громадського обговорення збіглася із висновками експертної комісії, а щодо іншої – своє вагоме слово мають сказати вінничани під час голосування.

Фінальне ж рішення щодо перейменування вулиць після експертної оцінки Ради надійде на розгляд депутатів на чергову сесію.

Андрій Власенко