– Донька обмовила його, бо хотіла помститись за те, що не дозволяв вести розпусний спосіб життя.

– Поліція використала доньку як жертву, бо хотіла помститись батькові за попередні справи, коли він судився з правоохоронцями і виграв Європейський суд.

– Донька закохалась у батька і помстилась, коли він надавав перевагу мачусі… Це інцест…

– Він, ймовірно, ґвалтував її періодично, застосовуючи розпусний секс… Це рецидивіст із великим кримінальним минулим і не меншим попереду, — ось основні версії резонансної справи, яка вибухнула в інформпросторі за місяць до повномасштабної війни вперше.

Тоді ми повідомляли про це без прізвищ і імен. Вдруге, коли розслідувач-журналіст Артем Фляжников назвав на сайті persona.top всі прізвища, замішаних у цій справі, та опублікував їхні фото.

І тоді стало зрозуміло, що батьком, підозрюваним у зґвалтуванні доньки, виявився герой попередніх публікацій Максим Огородник, який виграв Європейський суд. Він довів, що проти  нього за попередніми судимостями застосовували тортури. Названа і потерпіла у справі – Ангеліна, студентка Вінницького педуніверситету. Навіть її дідусь – директор Могилів-Подільського будинку культури, який разом з бабусею ростив дівчину, коли її мама Маріанна була за кордоном на заробітках.

Тому ми йдемо слідами вже оприлюднених фактів, прізвищ та вислуховуємо всі сторони резонансної справи.

– Я захищаю не його, а зганьблену свою честь і моєї сім’ї, – повідомила нам Оксана Огородник, прийшовши до редакції. Вона мачуха Ангеліни, друга дружина батька. Це вона проводить власне розслідування. 29-річна Оксана і дійсно зібрала цілу купу компромату на «розпусний спосіб життя Ангеліни».

Оксана Огородник

З її слів дізнаємось, що мати Ангеліни працює в Польщі. Батько вже двічі судимий, рецидивіст… Але вину свою він не визнав.

Спочатку Оксана розповіла, що Ангеліна вже звинувачувала одного хлопця, живучи з дідусем та бабусею у Могилеві, у зґвалтуванні у 14. І батько Максим хотів притягти ґвалтівника до відповідальності. Спеціально їздив до Могилева. Але батьки хлопця із молдовських Атак показали еротичні фото, які дівчина ніби-то присилала хлопцеві. І скандал зам’яли.

Далі Оксана розповіла, як дівчина поїхала до матері у Польщу і там не хотіла навчатись, тому нібито скаржилась батькові, що їй немає що їсти… Ще начебто повідомляла, що її там домагався мамин співмешканець. Але мама не вірила доньці, і тоді вона підготувала на нього «пікантний компромат»… Батько висилав їй кошти. І, врешті, забрав до себе у Вінницю, коли донька поїхала від матері з Польщі.

– Для Максима діти – все! Він навіть через мене б переступив, – наголошує Оксана.

Зрозуміло, що Оксана не шкодувала ні доньку чоловіка, ні сил і виймала зі своїх запасів компромату пікантні еротичні фото, які нібито дівчина виставляла на сайті знайомств.

Друга дружина знайшла це та інші еротичні фото у соцмережах. Стверджує, що на них донька чоловіка

Там вела еротичні бесіди із чоловіками… А ще говорила про те, що донька не хотіла навчатись, систематично на неї скаржились вчителі. І Максим зробив усе, щоб вона закінчила школу і вступила до педуніверситету.

– Ви пам’ятаєте той день, коли до вас приїхала поліція? Просто так арештували чоловіка?

– Це був січень. До нас приїхала поліція і арештувала Максима. Лише тоді Ангеліна сказала, що батько її ґвалтував. Мені особисто сказала. Я не повірила і не вірю… Він такого зробити не міг.

Так, я наймала адвокатів, бо мій чоловік учасник АТО, волонтер, він міг би піти на передову, захищати країну, він вже із СІЗО про це писав заяви… Але досі сидить.

– Ну, якщо сидить, значить, є підозри, напевно, докази?

– Ні, немає доказів, – наполягає закохана і віддана дружина.

– Але ж, крім згвалтування, існує ще одна справа про знайдену зброю у нього? Вона також вже пішла до суду.

– І це підлаштувала його донька. Це в її друга був той пістолет. Максим лише змусив їх його закопати, коли дізнався… Щоб не вбили когось…

– А чому в поліцію не здали?

– А там йому б після судимостей цих повірили?…

Оксана у вірі щодо невинуватості чоловіка не відступає. І ще розповідає про те, що їй нелегко зараз із меншою донечкою, якій 3,5 року. Але вона і доньку виховує, і працює. Розповіла, що зараз у Максима державний адвокат, бо попередня поїхала через війну за кордон…

– Мама Ангеліни Маріанна Шиманська, яка з Польщі зробила заяву у поліцію про згвалтування її неповнолітньої доньки, могла брати участь у підставній комбінації правоохоронців заради помсти колишньому чоловікові, — вважає Оксана Огородник.

– Ми прожили рік разом, в однокімнатній квартирі – я, тато, його дочка Ангеліна та наша спільна дівчинка Оля. У 17-річної дитини, яку ґвалтували, мала б бути відповідна поведінка, але її не було. Поки Максим був в АТО або таксував у Києві, ми товаришували, я сама багато часу приділяла вихованню Ангеліни, – розповідає Оксана Огородник.

– У заяві до поліції дівчина заявила, що батько ґвалтував її чи не щодня 9 місяців. Після чергового зґвалтування, за повідомленням прокуратури, потерпіла зважилася зателефонувати своїй матері та все розповісти?

– Думаю, що Ангеліну обробили, завербували поліцейські, які мстили чоловікові за виграний позов у Європейському суді. Це головна причина. Друга – Ангеліна дуже ревнувала мене до свого тата, а також не хотіла в майбутньому ділити зі мною і Олею переданий у спадок від бабусі та дідуся дім. А коли я знову завагітніла, то вона зробила все, щоб ще одна дитина не народилася. Так і сталося. Я проносила мертвий плід два тижні…

Якби чоловік так чинив, то, напевно, не купував би дорогих речей, не оплачував би репетиторів, спортивні гуртки, не проплатив би контракт на навчання у педагогічному університеті. Та й коли? Адже все було у мене на очах! Половину березня вона пролежала у дитячій обласній лікарні з апендицитом. Разом із татом, який її там виходив.

До речі, у речах Ангеліни оперативники виявили гумовий вібратор. Це моральна дівчинка? – розповідає Оксана.

Хто такий Максим Огородник і як він виграв Європейський суд?

У 2015 році Європейський суд з прав людини у справі “Огородник проти України” виніс рішення про стягнення на його користь 12 тисяч євро за застосування правоохоронцями до нього тортур.

Він двічі відбував покарання. Вперше — за крадіжки. Вийшов у 2007 році.

Починаючи з січ­ня 2008 року, у Він­­ницькій та Київ­ській областях було здій­снено серію збройних розбійних нападів та крадіжок.

16 липня спів­робітники УБОЗ затримали його разом із братом. Максим Огородник дав свідчення щодо скоєння крадіжок, розбоїв, відмивання грошей, хуліганства, носіння зброї.

7 жовтня Огородник звернувся до прокуратури Він­ницької області, вка­завши, що спів­робітники він­ниць­кого ІТТ та УБОЗ би­ли його, душили поліетиленовим пакетом, підвішували на металевій перекладині, вводили бейсбольну битку в задній прохід.

Також стверджував про отримання погроз – якщо не зізнається, то його братові дадуть довічне за сфабрикованим звинуваченням у вбивстві і т.п.

6 травня 2009 року Староміський районний суд Вінниці визнав Огородника винним у скоєнні 17 епізодів крадіжок та розбійних нападів, призначивши покарання у вигляді 11,5 року позбавлення волі з кон­фіс­кацією майна.

Під час відсидки Максим Огородник разом із адвокатом дійшов до Європейського суду

І той визнав, що слідчі не завжди дотримувались принципу верховенства права, не призначали проведення судово-медичних експертиз, щоб задокументувати явне застосування тортур, не надавали адвоката. Тому змусив Україну заплатити 12000 євро позивачеві. Але справу, за якою був засуджений Огородник, не скасували.

– А може, то був інцест? (статевий зв’язок між найближчими родичами за взаємним бажанням обох). Агентство розслідувань Фляжнікова публікує фото, де Максим та Ангеліна Огородники на випускному у школі якраз після серії зґвалтувань (ми передруковуємо цей фотофакт).

Чи могла тоді життєрадісно виглядати Ангеліна і демонструвати таку безмежну дочірню любов? Це запитання – розмірковує розслідувач Артем Фляжников.

– Батько підозрюється у згвалтуванні неповнолітньої. Ось головний факт, який доводитиме суд. Все решта – особисте життя —

захисник Ангеліни…

Ми звернулись до представника інтересів Ангеліни Дарії Жовмір.

– У зв’язку з тим, що дівчина неповнолітня і батько у в’язниці, а мама за кордоном, законним представником Ангеліни є працівник служби у справах дітей ВМР. Я, як адвокат, залучена в порядку ст. 58 КПК України компетентними органами, оскільки потерпіла неповнолітня.

Не маю права до завершення суду вдаватись у деталі, але доказова база достатня. Саме тому батька звинувачують за ч. 3 ст. 152 КК України, а також ст. 263 КК України. Досудовим розслідуванням встановлено, що потерпілу не лише ґвалтували, але й били, залякували, чинили психологічний тиск. Це зафіксовано і на вилучених камерах. Але в якусь мить вона перестала його боятись. Тому подолала в собі страх і розповіла про все матері по телефону. І вже та зробила заяву до поліції.

Я не знаю, хто там що робив, але факт залишається фактом. Є неповнолітня донька, яку, як встановив орган розслідування,  ґвалтував систематично батько. Все! Це факт, а решта – її особисте життя.

Крім того, до суду вже направлено ще один обвинувальний акт – там згадана особа підозрюється в зберіганні зброї та інших епізодах протиправної діяльності…

– Мачуха каже, що робила все, щоб Ангеліна знайшла своє щастя в родині. Намагалась знайти спільну мову, створювала затишок?

– Знаєте, який «затишок» знайшла комісія у справах дітей, яка відвідала те житло?

Два ліжка чи дивани зсунуті докупи, і там всі спали… Донька-студентка, дружина, батько, друга донька 3,5 року… І все в жахливому стані. Повна антисанітарія.

Оксана нам розповідала, що вони там жили, бо робили в хаті, що поряд, ремонт.

– Справа вже в суді? Відбулись слухання?

– Не вдаючись в деталі, можу сказати, що Ангеліна дає чіткі, послідовні і розгорнуті свідчення з деталями. Навіть шокуючими. Вона описує все детально за часом та фактами, – повідомляє Дарія Жовмір.

– Можу сказати, що Ангеліна говорить про те, що вона хотіла притягти кривдника за наругу над нею до відповідальності… Я любові тут не бачу.

– При тому, що в тимчасовій «врем’янці» не було елементарних зручностей, житло і двір, де мешкала родина, були обладнані 18-ма камерами спостереження, – звертають увагу оперативники.

– Чого так боявся батько і за ким так тотально спостерігав?

– Знаєте, чесно скажу, я неприємно здивована тим, як  поводить себе сам підсудний… За фактом розголошення таємниці слідства і тиску на потерпілу я подала вже не одну заяву прокуророві та суду, а також  було порушено кримінальне провадження. Це виглядає як помста дівчині. А стан підозрюваного воно лише погіршує. Більше того, є факти, що Ангеліну шантажують. Невідомі і відомі представники чи то батька, чи то родини телефонують, пишуть смс і погрожують. Вимагають, щоб забрала заяву. Тому хочу наголосити: у нашому законодавстві немає процедури “забрати заяву”, тому  справа не буде закрита.

Ангеліна, зрозуміло, що перенесла неймовірний стрес, вона продовжує відвідувати психолога. Їй довелось перевестись із Вінницького педу, виїхати з міста. Не розголошуючи деталей, скажу, що вона зараз продовжує навчання, крім того, працює і знаходиться там, де її не дістануть всі ці кривдники і бажаючі помсти.

А батькові, враховуючи підозри по цій та іншій справах, загрожує від 7 до 12 років тюрми.

– А він дійсно учасник АТО, волонтер, як повідомляють у ЗМІ?

– Офіційно таких фактів і доказів я не зустрічала ані під час досудового розслідування, ані під час судового розгляду. Адвокати б, маючи такий фактаж, думаю, апелювали б до нього. Бо це пом’якшуюча обставина в першій і другій справах…

Ми надали можливість висловитись і самій потерпілій. Але Ангеліна утрималась від  коментарів справи.

Залишається одне нез’ясоване запитання. Його ми зумисне не ставили під час попередньої розмови із тепе­ріш­ньою дружиною батька Оксаною. Ставимо зараз:

– А коли суд доведе, що батько ґвалтував доньку, пробачите йому?

– Якщо доведе – забуду про нього назавжди. Але він цього ніколи не доведе…

До речі, нам було дивно, чому відомий столичний адвокат, який успішно захищав Олега Огородника, не захищає його цього разу…

З цього приводу отримали ось таку версію:

– До нього спочатку звернулась сторона обвинуваченого за допомогою.

Вивчивши справу, він поспілкувався з її фігурантами і відмовився від підзахисного. На даний час захист змінив 3-х адвокатів. Зараз Максима Огородника захищає державний адвокат…

Наголошуємо, що до винесення вироку все викладене в матеріалі є роздумами, думками і судженнями. Ми не робимо висновків, але вислухали всі сторони резонансного конфлікту. Обіцяємо уважно слідкувати за перебігом цієї справи і обов’язково повідомимо про її фінал, адже справа є не лише резонансною, але й соціально важливою. Лише з такою метою оприлюднюємо це.

Тетяна Редько
Андрій Власенко