Максимальний результат – 600 балів – отримали з української мови, історії та математики 12 вінницьких випускників, які складали цього року мультипредметний тест замість звичного ЗНО.

Вони ще під враженням від підсумків тестування, але впевнено і з оптимізмом дивляться в майбутнє, будують свої плани та з вдячністю розповідають про своїх шкільних вчителів міському голові Сергію Моргунову. Такі зустрічі у Вінниці вже стали традиційними.

Цього року подарунки найуспішнішим випускникам особливі. Це книги «Директорія УНР у Вінниці у грудні 1918 р.» і «Пісні, які співали Ґрохольські з П’ятничан та Стрижавки на Поділлі». Вони – про нашу історію та ідентичність, про боротьбу за незалежність та культурні особливості українського народу. Але сталою залишається грошова премія 20 тис. грн, яку юні вінничани отримують за свої старання, якщо набирають максимальний бал на ЗНО, а цього року – за результатами Національного мультидисци­плінарного тесту.

Під час зустрічі випускники розповіли, що найбільше мріють про завершення війни та вірять у швидку перемогу України.

Випускниця КЗ «Вінницький ліцей №23» Єлизавета Фалінська розповіла, що, незважаючи на усі виклики сучасного світу, будь-то пандемія чи війна, її викладачі у навчальному закладі завжди докладали максимум зусиль задля високих результатів учнів. «Педагоги ділились з нами якісними ресурсами, цікаво та змістовно пояснювали будь-яку тему», – каже Єлизавета.

Молоді люди ділились своїми планами на майбутнє та якою бачать Вінницю.

«Школа дала розуміння, що цілеспрямована праця – це завжди запорука успіху, не тільки в навчанні, а й по життю», – каже випускниця КЗ «Вінницький фізико-математичний ліцей №17» Наталія Козак.

Очільник громади Сергій Моргунов висловив подяку педагогам за їхню віддану роботу зі своїми учнями, а батькам – за те, що протягом багатьох років наполегливо прищеплювали своїй дитині працьовитість, мотивували на досягнення високих результатів. Випускників же закликав відповідально обирати життєвий шлях.

«Ви – діти Незалежної України. Пишаємося кожним, – каже міський голова Сергій Моргунов. – Ми разом з вами маємо будувати нову державну і не тільки в тому розумінні, що потрібно відновити зруйновані міс­та. Потрібно пра­цювати по інституційних питаннях, щоб стати повноправним членом ЄС. Від нас залежить, наскільки довгою буде ця дорога. Бо різні країни по-різному проходили цей шлях. Без вас ця країна не побудується. Я б хотів, щоб ті молоді люди, які виїхали за кордон, мали бажання повернутись у свою країну. Щоб держава всім вам дала можливість реалізуватись, і щоб ви свої знання, вміння і свій потенціал вклали в свою країну».

За інформацією Вінницького регіонального центру якості освіти у 2022 році 151 випускник здобув 200 балів хоча б з одного предмета. З двох предметів найвищі результати отримали 34 учні, а абсолютну кількість балів – 12 учнів.

Найкращі результати показали учні Вінницького технічного ліцею – 26 випускників отримали 200 балів принаймні з одного предмета, Вінницького фізико-математичного ліцею – 20 випускників склали мультипредметний тест на 200 балів, а з Вінницького ліцею № 23 – 19 випускників набрали максимальну кількість балів.

Сергій ГОДУН