Медики все ж виїхали до пацієнтки, але лише після дзвінка із поліції. Вони й записали, що жінку до пологового привезли ще вагітною. Рідні та односельчани молодої родини обурені тим, що сталось, і щасливі, що Софійка народилась здоровою, бо ж могло трапитись все що завгодно. Перевірку із цього інциденту вже розпочало обласне керівництво.

– Із чоловіком Віктором виховуємо трьох старших дітей – Настю, Максима та Артема. Свого часу на цегельному заводі працювала з чоловіком, полуницю збирала, помідори. Зараз збираємо насіння, горіхи, щоб забезпечити себе та діток. Чесно кажучи, четверта вагітність стала для нас сюрпризом. 4 січня в мене внизу живота почався біль. Я злякалась, бо виношувала дитину важко. Проте знаючи, що вже 39 тижнів вагітності і можуть початись пологи, заспокоїлась, — каже Людмила Гук. — Покликала чоловіка, він завіз у лікарню. Медики сказали, що матка відкрита на один палець і нема ознак, що буду народжувати. Залишитись у медичному закладі не наполягали, запропонували лише: «Якщо хоч, то лягай». Якщо ще не буду народжувати, а вдома троє малих дітей без догляду, то поїхала у село. Лікарі без проблем відпустили, ніякої розписки про відмову писати не просили. До Медвежі ми повернулись пізно ввечері, лягли відпочивати. Вітя завів мову про дитину. Він ще жартував, що хотів би побачити, як народжує жінка… Ми заздалегідь склали сумку з потрібними у пологовому будинку речами, однак вона не знадобилася. Я не встигла вийти у коридор, як води відійшли. Кричу до чоловіка, щоб біг до сусідки, вона до пенсії гінекологом працювала. Він кулею із хати, проте жінка лиш плечима знизила – мовляв, нічим не допоможу. А в мене тим часом вже дитинка стала лізти. Я ж її там не лишу, не буду тримати, на руки хапаю і кладу на ліжко.  Що було під руками – її обмотала, перевернула, для мене було головне, щоб доця закричала. Сталось це протягом 5 хвилин. Коли чоловік прибіг до хати, Софійка вже народилась. Переживали, щоб у мене кровотеча не відкрилась, бо не врятували б. Віктор став дзвонити на «швидку допомогу», але весь час потрапляв на Ладижинську лікарню. Кричав у трубку, що жінка народила вдома і щоб з’єднали із найближчою лікарнею. Проте на другому кінці слухавки були байдужі – просили дзвонити й далі. Єдине, що порадили, знайти підручні засоби і пуповину відрізати та перев’язати. У відчаї набрав немирівську поліцію. Ті передали інформацію медикам. За лічені хвилини лікарі передзвонили і спитали: «То за вами їхати чи самі привезете?» Ми попросили хоча б назустріч виїхати. Тим часом прибігла сусідка – колишній лікар. Вона оглянула мене і сказала, що все добре. З медиками ми вже зустрілись під Немировом. У пологовому відділенні дівчинку оглянули та надали їй допомогу, бо вона трохи переохолодилась.

Попри те, що до лікарів Людмила потрапила вже з немовлям, в її медичній картці записали, що жінка народила під наглядом лікарів. Обурений батько Софійки звернувся до журналістів, і вже від них керівник немирівської «швидкої допомоги» дізнався про цю історію. А фельдшер «швидкої допомоги», якого викликали для пояснень, усе спростовував.

– Виклик зареєстровано о 03.00. Інформацію нам передав диспетчер. Породіллю привіз одну, без дитини. Оглядав, усе нормально. Живіт у неї був, перейми були, але не пам’ятаю, через який інтервал, — каже фельдшер Володимир Польовий.

Ситуація прояснилася лише після дзвінка диспетчеру, який приймав виклик від поліції. Той підтвердив, що жінка народжувала таки вдома, проте «всі нюанси мав владнати фельдшер у пологовому відділенні».

Ось як прокоментувала ситуацію завідуюча пологовим відділенням Олена Паламар.

– Жінка погано виношувала дитину, але на жодне із прохань про госпіталізацію вона так і не відреагувала, не була в стаціонарі. Щодо того, що лікарі не побачили ознак пологів, то відчуття жінки і дані клінічних обстежень УЗД завжди можуть відрізнятись. Жінка була в нас 4 січня і відмовилась від госпіталізації. Сказала, що поки не народжує, і вдома троє малих дітей, то для чого залишатись.

Породілля народжувала вдома. Мабуть, у неї відбулись стрімкі пологи без патології та розривів. Вона і дитинка у задовільному стані, переохолодження в неї не було. У справі вказано, що маму доставлено до нас вже із народженою дитиною.

Нині родина Гук вдома і досі не може прийти до тями після всього, що сталось. Кажуть, що медичні працівники у цій ситуації вчинили неправильно.

Після резонансу обласне медичне керівництво почало перевірку дій своїх колег.

– Буде проведене відповідне розслідування, де визначимо, чому батьки не могли додзвонитись до «швидкої допомоги», — заявив заступник головного лікаря з медичної роботи центру екстреної, медичної допомоги та медицини катастроф у Вінницькій області Стас Скоробогач. — Народження на дому не повинно бути, але такі випадки трапляються. Те, що взяли жінку по дорозі – це робоча обстановка, бо надаємо екстрену медичну допомогу будь-де. Але чому так вчинив фельдшер – розберемось. Бо він віз матір вже із дитинкою. Її обкутали, аби зберегти тепловий ланцюг. Звісно, винні будуть покарані, бо порушили свої посадові інструкції.

Поки медики вивчають інцидент, рідні та знайомі активісти звертаються до начальника поліції Вінниччини Юрія Педоса з проханням нагородити грамотою старшого сержанта із Немирова Віталія Власюка. Адже саме він скористався внутрішнім телефоном і викликав до родини Гук медиків «швидкої допомоги». А після того, як передав інформацію медикам, надалі цікавився самопочуттям матері та новонародженої дитини.

Готові вислухати всі точки зору.