Таку заяву зробив канцлер Австрії Карл Нехаммер.

Уряд Австрії погодився з ідеєю обмеження цін на електроенергію, хоча спочатку чиновники ставилися до цього скептично. На зміну рішення вплинуло істотне зростання цін, викликане стрімким подорожчанням газу після вторгнення Росії в Україну.

“Ми маємо нарешті зупинити божевілля, яке відбувається на енергетичних ринках. І це може статися тільки завдяки Європейському рішенню”, – заявив Нехаммер. Він додав, що спробує переконати всіх незгодних. А також закликав усі 27 держав – членів ЄС “об’єднатися, щоб негайно зупинити цей вибух цін”.

За словами глави австрійського уряду, ринкова ціна на електроенергію має знизитися і її необхідно відокремити від газу, щоб наблизити до фактичних витрат виробництва.

“Ми не можемо дозволити путіну щодня визначати європейську ціну на електроенергію”, – заявив Нехаммер.

Як відомо, базова ціна на електроенергію в Європі минулого тижня перевищила €800 за мВт/год. Це майже у десять разів більше, ніж торік.

Ціни на електроенергію б’ють рекорди майже щодня, оскільки росія обмежує поставки природного газу напередодні зимового опалювального періоду. Безпрецедентне зростання цін на енергію підживлює інфляцію і загрожує фінансам домогосподарств і підприємств всієї Європи.

На даний момент ціни на електроенергію в Східній Європі в 9 разів перевищили ціну в Україні.

Однак, українська енергосистема вже працює синхронно з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E з 16 березня. Наприкінці березня розпочався експорт електроенергії з України до Польщі, а в травні – до Молдови.

З 30 червня 2022 року Україна почала комерційний експорт електроенергії в ЄС. На першому етапі пропускна здатність експорту та імпорту буде обмежена обсягом до 100 МВт тільки в напрямку Румунії та буде розподілятися на добових аукціонах.

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що українська енергосистема може експортувати майже в 17 разів більше електроенергії, ніж передбачено обмеженим обсягом в 100 МВт зараз.

Збільшення експорту електроенергії в ЄС дасть Україні десятки мільярдів гривень і допоможе стабілізувати ситуацію на енергоринку Європи. Сергій Бойчук