На початку липня у департаменті охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА підписали Меморандум про співпрацю із Вінницькою обласною організацією Товариства Червоного Хреста України. Тому на Вінниччині у партнерстві з італійським Червоним Хрестом, створено мобільні медичні бригади. Вони працюють у найвіддаленіших селах. Перші три бригади уже їздять по громадах і надають допомогу, ще формують сім.

– Медична бригада складається із лікаря, медсестри та водія. Вони вислуховують скарги пацієнта, проводять первинний огляд, роблять УЗД-дослідження, швидкі тести на визначення рівень цукру в крові та гепатит. Від партнерів з Італії отримали ліки, і за призначенням лікарям видаємо їх пацієнтам безкоштовно. Незабаром у нас буде ще ЕКГ, тому зможемо досліджувати ще більш комплексно. Результати досліджень передаємо сімейним лікарям, а вони уже за потреби формують направлення до вузьких спеціалістів. Наші бригади – це фактично допомога первинній ланці, – відзначив медичний координатор Програми мобільних медичних бригад Червоного хреста у Вінницькій області Андрій Блажко.

В одній із таких бригад працює лікар та медсестра переселенці. Сімейний лікар Олександр Маврін, раніше працював у дитячій лікарні міста Бахмут лікарем-анестезіологом.

– Я дуже люблю свою професію, тому долучився до мобільних бригад у Вінницькій області. Наші пацієнти – це люди похилого віку. Багато із них мають уже хронічні захворювання, якщо виявляємо щось нове, рекомендуємо звернутися до свого сімейного лікаря для подальшого лікування. Найчастіше до нас звертаються із серцево-судинними захворюваннями, – каже Олександр Маврін.

А медична сестра Лариса Семенуха – переселенка з Миколаєва. Жінка розповідає, що хоче бути корисною поки живе у Вінницькій області. Останні 22 роки вона працювала медсестрою у Миколаєві на одному із підприємств.

– Ми живемо тут тимчасово, і мені важливо бути корисною. Тому від початку я співпрацювала як волонтер з Червоних Хрестом у Вінницькій області, а тепер їздимо і допомагаємо людям. До нас йдуть із задоволенням, і розповідають не тільки про свої проблеми зі здоров’ям, а й про своє життя загалом. Для них психологічна підтримка теж дуже важлива, – додала пані Лариса.

Заступниця директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко відзначила: – Графіки виїздів мобільних бригад ми погоджуємо та інформуємо про це громади. Це підсилення для нашої первинки, адже у зв’язку із великою кількість ВПО навантаження на них збільшилося. Тому, таким чином ми наближаємо медичну допомогу у найвіддаленіших громадах нашої області.