Представники ГО “ЄвроАвтосила — Вінниця” та ГО “Національний Корпус” 29 грудня приїхали до Гайсинського відділу поліції з вимогою пояснити їм, чому вже чотири місяці по справі їхнього колеги не зроблено жодної роботи.

– До нас звернулася учасниця нашої громадської організації з м. Біла Церква за допомогою. У Гайсині є земельна ділянка, яку мати учасниці отримала у спадок. Коли вони про це дізналися, захотіли її отримати. Та коли почали збирати документи, виявилося, що ця ділянка якимось чином обходить їх. Без їхнього відома цю ділянку хочуть відібрати родичі. Вони звернулися в поліцію, написали заяву, щоб поліцейські розібралися в цих правопорушеннях, бо там була зафіксована підробка документів з боку нотаріуса. Написали заяву ще в серпні 2017 і з того часу нічого не зробилося. Люди забили тривогу, ніхто не реагував на їхні дзвінки, нотаріус їх виганяла зі свого кабінету. Тому ми вирішили самі чинити правосуддя, розібратися в цій ситуації та підтримати людей, – розповідає керівник вінницького осередку ГО “АвтоЄвросила” Олександр Марценківський.

Прибувши у відділ поліції, активісти почали вимагати зустрічі з керівником. Спочатку чергові поліцейські відмовлялися його викликати, пояснюючи це тим, що прийомний день у нього в п’ятницю, а активісти заявилися в четвер. Згодом чергових все ж таки вдалося переконати, що на календарі п’ятниця, 29 грудня. Через кілька хвилин до обурених людей вийшов Ігор Соломон, начальник Гайсинського відділу поліції, який погодився обговорити ситуацію.

Тамара Сидорук 31 серпня 2017 року з метою оформлення спадщини за своєю мамою Оленою Врянкіною звернулася до державного нотаріуса Наталії Петух в Гайсинську державну нотаріальну контору.

– Нотаріус повідомила мені, що в матеріалах спадкової справи є відмова від моєї матері, що начебто написана мамою, та надала її для огляду. Хоча зрівнявши почерк мами і почерк тієї відмови, навіть неозброєним оком було видно, що це писали дві зовсім інші людини. Хоча нотаріус сказала, що на основі цієї підробки встановила особу моєї матері. Тому з огляду на ці факти, в діях нотаріуса вбачається ознака кримінального злочину — підробка документів та зловживання службовим становищем, – розповіла начальнику поліції Тамара Сидорук.

Також жінка попросила показати її справу, у якій мали б міститися хоча б якісь результати роботи слідчого. Коли справу принесли, вона виявилася пустою. Як пояснив Ігор Соломон, слідчий, який займався цією справою, вже кілька місяців перевівся в інше відділення. Та Тамару Сидорук про це ніхто не повідомив.

Після розмови у поліцейському відділі активісти разом із начальником поліції поїхали до державного нотаріуса Наталії Петух, щоб обговорити деталі проблемної ситуації. Також постраждала хотіла забрати всі її документи, бо продовжувати співпрацю з нотаріусом не мала жодного бажання. По прибутті в Гайсинську державну нотаріальну контору активісти одразу вирушили в кабінет нотаріуса. Наталія Петух відмовилася обговорювати справу й передавати документи в присутності стількох людей, включаючи й начальника поліції. Тому після тривалого часу суперечок активісти все ж покинули кабінет нотаріуса. За час очікування нотаріус викликала швидку, скаржачись на погане самопочуття, однак від госпіталізації відмовилася. Також підтримати Наталію прийшла її сестра, яка запевняла активістів у тому, що нотаріус на жодні махінації не здатна й підкупити її не могли.

Через кілька годин очікування Тамара Сидорук нарешті отримала свої документи та передала всю необхідну інформацію начальнику поліції, який запевнив її, що особисто займеться цією справою. Хоча своє ставлення до участі активістів у цій ситуації коментувати відмовився.

Наразі велику частину роботи вже зроблено в нашу користь, та далі вже слідство покаже остаточні результати. Будемо надіятися, що Ігор Соломон допоможе й доведе справу до кінця. А ми за цим обов’язково прослідкуємо, – підсумував результат поїздки очільник вінницького осередку ГО “АвтоЄвросила” Олександр Марценківський.