У Вінниці в Різдвяно-Новорічні дні на вулицях та у трамваях можна зустріти веселих колядників та щедрувальників – учасників “Етномайстерні “Коло”. Це 8 дорослих та дітей, одягнених у вовняні кожухи, яскраві хустки та шапки-бирки. Супроводжує їх восьмикутна зірка. Перехожі та пасажири радісно зустрічають колядників, підспівують та за традицією кидають у торбину гроші й цукерки.

– Ми співаємо тільки подільські колядки, – розповідає учасниця ГО”Етномайстерні “Коло” Юлія Васюк. – Адже наша громадська організація займається збереженням і популяризацією народного мистецтва Східного Поділля, то Різдва Христового ми готувалися заздалегідь і записали колядки у Чечельницькому, Оратівському, Мурованокуриловецькому районах. Також маємо колядки та щедрівки із записів подільських краєзнавців і фольклористів Гната Танцюри і Насті Присяжнюк. Це, зокрема, давня коляда “Пане господарю, чи є ти вдома”, “Ой гордий пишний, ґречний молодче”. Обов’язково у кожній колядці співаємо приспів: “Ой дай, Боже”. Так колядували наші пращури в дохристиянські часи, прославляючи бога Сонця.

Одяг на вас теж дуже оригінальний?

– Це подільський зимовий стрій: шерстяні хустки, чоботи й кожухи і є глибокою символікою Поділля. Такий автентичний одяг ми дуже обережно одягаємо, щоб зберегти навічно.

Після коляди “етномайстерня” дарує подільські щедрівки. Послухати обрядових зимових пісень Східного Поділля у її виконанні можна до 15 лютого, як завше на вулицях Вінниці та у трамваях.